Featured Post

Gonçal Mayos PUBLICATIONS

BOOK PUBLICATION http://orcid.org/0000-0001-9017-6816    - Interrelación filosófico-jurídica multinivel. Estudios desde la Intercons...

Jan 25, 2013

DEFINIR FILOSOFIA, AVUILa filosofia actualment ha perdut gran part del seu sentit i actitud originals. Ara i sobretot per a l'acadèmia, és “microfilosofia”. I cal que s'atreveixi a ser també “macrofilosofia”!
 

“Microfilosofia” és el saber que se centra gairebé en exclusiva en un cànon filosòfic (p.e. de Tales a Derrida). És per tant una disciplina entre d’altres i igual a altres, que bàsicament se centra en les seves qüestions específiques: quin filòsof va influir en quin altre, quines idees li va transmetre i quines els van fer enfrontar-se, sota quins arguments, en quines obres...

“Macrofilosofia” –en canvi i com a la Grècia clàssica- s’interessa per tot saber. És “amant del saber”, sigui quin sigui aquest. És “amant del saber” i no simplement “amant dels filòsofs” o, inclús, “de les filosofies”. Per tant la “Macrofilosofia” és un metasaber que, tot i aprendre del cànon filosòfic heretat, té el seu interès primordial en les qüestions mateixes i no en els filòsofs i les seves obres. 


A Grècia la filosofia era l’episteme: el coneixement rigorós i reflexiu per antonomàsia. Avui ho ha de tornar a ser. Des de Grècia, s’han desenvolupat moltes ciències, avui hiperespecialitzades i tan distanciades que difícilment poden dialogar entre si. Seguint-les, la filosofia actual s’ha convertit en una “microfilosofia”, també hiperespecialitzada i amb dificultats per a dialogar eficaçment amb la resta de sabers.
Per això, la filosofia avui cal que sigui “macrofilosofia” (com en els orígens): un metasaber que es preocupa interdisciplinarment i transversal de tots els sabers, fent-los dialogar i encarant les qüestions que aquests mai no podran contestar per separat i que són la millor filosofia del tots els temps. Són les qüestions macrofilosòfiques que, seguint Kant resumirem en: Què podem conèixer? Què s’ha de fer? Què ens és donat esperar? Què és l’humà?

Així vaig definir la filosofia tal com se'ns presenta avui, al debat per celebrar el 30 aniversari de la fundació de l'Associació filosòfica Liceu Maragall que presideixo. Crec que va ser un encert debatre diverses propostes de definició de filosofia elaborades per membres del Liceu Maragall

És una paradoxa molt fructífera (i més esperançadora que no frustrant -penso-) que, després de 3.000 anys de la fundació de la filosofia a Grècia, encara n'hem d'assajar noves definicions. Encara no sabem tot el que pot arribar a ser... la filosofia!
 

No comments:

Post a Comment