Gonçal Mayos PUBLICATIONS

Gonçal Mayos PUBLICATIONS

ht tp://orcid.org/0000-0001-9017-6816 : BOOKS , BOOK CHAPTERS , JOURNAL PUBLICATIONS, PRESS, Editor, Other translations, Philosophy Dicti...

Jul 16, 2019

Social Control: Action, Liberties, and Citizenship

CONGRÈS XVI JORNADES INTERNACIONALS DE FILOSOFIA POLÍTICA
Control social: acció, llibertats i ciutadanies
Universitat de Barcelona, 27, 28 i 29 de novembre de 2019
 
Dedicarem la nostra XVI edició de les Jornades Internacionals de Filosofia Política al tema del Control social: acció, llibertats i ciutadanies. Convoquem a la comunitat d’investigadors i investigadores en filosofia pràctica i de ciències socials afins a participar tot enviant les seves propostes de comunicació. Les nostres Jornades donaran cabuda a enfocaments històrics i contemporanis que se centrin en els següents assumptes:
 
a. Control social i acció política
Les formes de participació política i les seves formes de representació constitueixen, en bona mesura, el marc de la vida política. Al costat d’elles, la legitimitat de l’acció, les bases normatives que n’articula, la seva definició a partir del desig de transformació o conservació de l’statu quo, defineixen al seu torn formes de control social i emancipació que operen sobre els membres de la comunitat política. ¿Quina mena de controls es posen en marxa a l’interior de l’acció política? ¿Es tracta d’un control social que regula la forma de presentació del discurs, les condicions materials o les institucions i els seus agents? ¿Sobre qui o què s’exerceix el control i mitjançant quines institucions se n’articula? ¿Quins han estat els processos socials que el van instituir i de quina manera algunes d’aquestes formes segueixen operant mentre d’altres s’han fet molt més sofisticades? ¿Què ha succeït amb la llibertat d’expressió? ¿Quines formes de control s’estableixen amb la pretensió de modificar el seu sentit?
 
b. Control social i noves tecnologies de la informació i la comunicació
Conscients de les formes actuals de produir i distribuir la informació, suggerim rastrejar la relació entre les TIC com a eines emancipadores o depressores de l’acció col·lectiva. ¿Quins efectes tenen aquestes tecnologies en els processos de participació política, siguin virtuals o no? Si aquestes TIC operen com a eines de control social, ¿de quina manera podem també regular-les i debatre sobre els models de gestió de la informació que produïm?
 
c. Control social i identitat política
D’altra banda, considerem decisius els processos de subjectivació que articulen les formes d’acció política i de quina manera podem parlar a partir d’aquests d’unes noves identitats polítiques. Es tracta de pensar sobre les condicions de la seva emergència, rastrejar les seves possibilitats i indicar els trets que caracteritzen una modificació normativa de les nostres pràctiques. Aquí ens agradaria fer l’aposta de pensar la ciutadania en plural tot assumint que els processos de subjectivació política es donen a l’àmbit local, però també al transnacional, així com en els nivells social, polític i jurídic. Aquesta condició, precisament, requereix que revisem el nostre aparell conceptual per tal d’atendre no només a les ciutadanies de segon nivell, sinó també a les formes de pertanyença (vincle) social i a les formes d’adquisició i desposseïment de l’estatus de ciutadania.
***
L’enviament de propostes de comunicació consisteix en un resum d’una extensió que vagi de les cinc-centes a les mil paraules. El resum ha d’anar acompanyat d’un apartat bibliogràfic essencial i de cinc paraules clau. L’enviament es farà mitjançant el següent enllaç. El termini per a l’enviament dels resums es tancarà el 14 de setembre de 2019. Les propostes de comunicació que s’hagin acceptat es donaran a conèixer el proper 15 d’octubre de 2019.
jornadasfp@gmail.com
www.ub.edu/demoment/Jornades_2019/es



CONGRESO XVI JORNADAS INTERNACIONALES DE FILOSOFÍA POLÍTICA
Control social: acción, libertades y ciudadanías
Universitat de Barcelona, 27, 28 y 29 de noviembre de 2019
 
Nuestra XVI edición de las Jornadas internacionales de Filosofía Política, las dedicaremos al tema del Control social: acción, libertades y ciudadanías. Convocamos a la comunidad de investigadores/as en filosofía práctica y de ciencias sociales afines a participar enviando sus propuestas de comunicación. Nuestras jornadas darán cabida a enfoques históricos y contemporáneos que se centren en los siguientes temas: 

a. Control social y acción política 
Las formas de participación política y sus formas de representación constituyen, en gran parte, el marco de la vida política. Junto a ellas la legitimidad de la acción, las bases normativas que articula, su definición a partir del deseo de transformación o conservación del statu quo, definen a su vez formas de control social y emancipación que operan sobre los miembros de la comunidad política. ¿Qué tipo de controles se ponen en marcha en el interior de la acción política? ¿Se trata de un control social que regula la forma de presentación del discurso, las condiciones materiales o las instituciones y sus agentes? ¿Sobre quién o qué se ejerce el control y a través de qué relaciones se articula? ¿Cuáles han sido los procesos sociales que lo instituyeron y de qué modo algunas de esas formas de control continúan operando y otras se han hecho mucho más sofisticadas? ¿Qué ha ocurrido con la libertad de expresión, qué modos de control se estatuyen con la pretensión de modificar su sentido? 

b. Control social y nuevas tecnologías de la información
Conscientes de las formas actuales de producir y distribuir la información sugerimos rastrear, por una parte, la relación entre las TIC como instrumentos emancipadores o depresores de la acción colectiva. ¿Qué efectos tienen estas tecnologías en los procesos de participación política, sea virtual o no? Si estas TIC operan como control social ¿de qué modo podemos también regularlas y debatir sobre los modelos de gestión de la información que producimos? 

c. Control social e identidad política
Por otra parte, nos resulta clave considerar los procesos de subjetivación que articulan las formas de acción política y de qué modo podemos hablar a partir de ellos de nuevas identidades políticas. Se trata de pensar las condiciones de su emergencia, rastrear sus posibilidades y apuntar los rasgos que caracterizan una modificación normativa de nuestras prácticas. Aquí, nos gustaría lanzar un envite a pensar la ciudadanía en plural asumiendo que los procesos de subjetivación política se dan en el ámbito local pero también en el transnacional, así como tanto a nivel social como político y jurídico. Esta condición, precisamente, requiere la revisión de nuestro utillaje conceptual para atender no solo a las ciudadanías de segunda categoría, también a las formas de pertenencia social, así como a los modos de adquisición y desposesión del estatus de ciudadanía.
***
El envío de propuestas de comunicación consiste en un resumen con una extensión de quinientas a mil palabras. El resumen irá acompañado de un apartado bibliográfico esencial y de 5 palabras clave. El envío ha de realizarse a través del siguiente enlace. El plazo de envío finaliza el 14 de septiembre de 2019. Las comunicaciones aceptadas se darán a conocer el 15 de octubre del año en curso.
jornadasfp@gmail.com
www.ub.edu/demoment/Jornades_2019/es



16TH INTERNATIONAL POLITICAL PHILOSOPHY CONFERENCE
Social Control: Action, Liberties, and Citizenship
University of Barcelona, November 27, 28, and 29, 2019
 
The topic for this edition of the International Political Philosophy Conference will be Social Control: Action, Liberties, and Citizenship. The call for papers is open to researchers in practical philosophy and the social sciences. The Conference will be open to historical and contemporary approaches addressing, but not limited to, the following topics:
 
a. Social control and political action
Forms of political participation and representation comprise, to great extent, the framework for political activity. Alongside them, the legitimacy of political action and the normative bases it creates define the forms of social control and emancipation through which members of the body politic act. Which kinds of controls constrain political action? Are these forms of control regulating discourse, material conditions, or institutions? Over whom is control exercised, and by means of which relations? Which are the social processes that create them, and to what extent do some forms of control function and some others have become subtler? How do they impact and modify free speech?

b. Social control and new technologies of information
Conscious of current forms of producing and distributing information we suggest, on the one hand, that the relation between information and communications technology be inspected. Which are the effects of these technologies on processes of political participation, online and offline? If such technologies serve social control, how should we regulate them? How should we understand existing models of handling the information we produce?
 
c. Social control and political identity
On the other hand, we seek to inspect subjectivation processes that articulate political action, and whether and how do they result in new political identities. We seek to inspect the conditions that create them, to explore their potential, and how they may modify existing practices. We seek to inspect citizenship in its plural forms, assuming that processes of political subjectivation occur both at the local and at the transnational level, both at the social and at the political and legal levels. This requires commands that our conceptual toolkit be revised so as to address not just forms of second-class citizenship but also forms of social belonging, as well as means of acquiring and dispossessing the status of citizenship.

***
We welcome abstracts of 500 to 1000 words, which should be accompanied by a short bibliography and a list of five keywords. Please, submit your abstract here. The deadline for submission is September 14th, 2019. Authors will be notified about whether their abstract has been accepted by October 15th, 2019.
jornadasfp@gmail.com
http://www.ub.edu/demoment/Jornades_2019/es


2 comments:

Unknown said...

Interessant el vostre projecte. Jo l'he mirat només per sobre. M'hi apuntaria, però crec que no tinc prous coneixements com per ser-vos útils. Sóc un simple aficionat a la filosofia, només. Bé, que tingueu molta sort!!

Gonçal Mayos Solsona said...

És un congrès internacional, però hi pots assistir si t'identifiques. I és una qüestió tan complexa i multifacètica que tothom hi pot aportar la seva experiència. Endavant!!!