Curs d'estiu de Els Juliols UB 2019.
Schopenhauer i El món com a voluntat i
representació van haver de lluitar en contra d'una forta incomprensió
abans de triomfar. Tot i haver-se guanyat un lloc prominent en la
història de la filosofia, encara avui és poc llegit, mal comprès i
víctima de simplificacions.
Així doncs, la seva aportació és molt més
rica i va més enllà de ser un intent (fallit o reeixit, segons els
intèrprets) de superar la crítica de la metafísica de Kant, ser la primera
introducció dins del pensament occidental d'idees clau de la reflexió
oriental i definir el marc vital des d'on sortirà Nietzsche i la seva resposta
al nihilisme.
Per tant, celebrarem els dos-cents anys de la
primera edició d'El món com a voluntat i representació ajudant a
llegir-lo de manera efectiva. Presentarem Schopenhauer i el context
social, polític i cultural que li confereix sentit i que, també per
contrast, diu molt del món i de la filosofia actuals. L'objectiu és
ajudar a comprendre el món de Schopenhauer, la seva obra i el impacte
que ha tingut en la filosofia, les actituds vitals i les
subjectivacions.
Aula 4.2 Aulari Josep Carner de l'Edifici Històric UB
PROGRAMA DEL CURS
Dilluns 5/07/2019
9'30-11'30 hores Gonçal Mayos (prof. titular filosofia moderna i contemporània UB)
“Context socio-polític i aportacions
filosòfiques de Schopenhauer”
11'30-12 hores Descans
12-14 hores Mateu Cabot (prof. titular filosofia contemporània Universitat Illes Balears, esp. Teoria Crítica i Adorno)
"Schopenhauer en la Teoria Crítica".
14- 16 hores Descans
16-18h Miguel Ángel Granada (catedràtic filosofia UB) "Schopenhauer:
¿Vivir PARA o vivir DE la filosofía?".
18'30-19'30 hores Felipe Oyarzun (filòsof, CONICYT-Chile) “Interioridad
del mundo: impacto de Schopenhauer más allá de Nietzsche.
19'30-20'30 hores Gonçal Mayos “Pessimisme, orientalisme i una nova
forma de viure i filosofar”
Coordinador:
Gonçal Mayos, professor titular del Departament de Filosofia de la Universitat de Barcelona
Aula 4.2 Aulari Josep Carner de l'Edifici Històric UB
No comments:
Post a Comment