Gonçal Mayos PUBLICATIONS

Gonçal Mayos PUBLICATIONS

ht tp://orcid.org/0000-0001-9017-6816 : BOOKS , BOOK CHAPTERS , JOURNAL PUBLICATIONS, PRESS, Editor, Other translations, Philosophy Dicti...

Sep 24, 2021

CONTROLAR I VIGILAR LA POBLACIÓ. JORNADES DE FILOSOFIA POLÍTICA



Foucault
va mostrar l'evolució d'un thanatopoder basat en el poder sobirà de 'donar mort o deixar viure' vers un biopoder i biopolítica que més aviat donava i canalitzava la vida i -en tot cas- 'deixava morir'. 

Ara bé, en diàleg amb Deleuze va quedar clar que calia sumar-hi una nova evolució vers societats de control. Aquestes desplaçaven als marges (més que no eliminaven) la punició i el thanatopoder, els quals no desapareixien en absolut

Més aviat sembla que el Poder aprén a protegir-se d'un exercici massa violent, evident i per tant arriscat de la coerció. El minimitza perquè s'adona que impulsa i facilita la rebel.lió de la ciutadania. 

Aplicant la dita tradicional 'més val prevenir que curar' (és a dir: haver de reprimir explícita i violentment), impulsa el control i la vigilància de la població. Aquests permeten canalitzar el comportament de la gent i inclús impulsar en ella poderosos dispositius de subjectivació que fan fracassar les revolucions

O inclús les fan impossibles o incapaces de sorgir perquè prèvia i preventivament s'havia actuat controlant inclús els desigs o la percepció dels malestars que podrien generar rebelions.

Aquestes són les circumstàncies i el marc bàsic -crec- subjacents a la temàtica que presideix les següents Call for Papers que passo a recollir en les tres versions catalana, castellana i anglesa:


CONVOCATORIA XVII JORNADES INTERNACIONALS DE FILOSOFIA POLÍTICA 

'Control social i vigilància de la ciutadania' 

Universitat de Barcelona, de l'11 al 13 de gener de 2022 

El grup de recerca "Crisi de la raó pràctica" de la Universitat de Barcelona i el Comitè Organitzador, convoquen a tots els investigadors de l'àrea de Ciències Socials i Humanitats a enviar les seves propostes de comunicació al XVII Congrés Internacional de Filosofia Política. 

La trobada d'enguany es titula Control social i vigilància de la ciutadania i inclourà aportacions que tinguin com a eix algunes de les seves múltiples dimensions en l'àmbit cultural, social i polític. Això inclou, però no es limita a: el malestar causat per la interferència en la vida privada de les institucions estatals i empresarials; el xoc entre les formes d'acció política i la participació ciutadana; l'estat de les llibertats fonamentals i les noves àrees de consulta comunitària; les crítiques als marcs teòrics existents i als modes dominants de pensament; les propostes per a nous enfocaments; comprendre els processos històrics associats al tema; l'impacte en les subjectivacions i identitats; i les conseqüències de les últimes transformacions tecnològiques. 

Els autors interessats han d'enviar un resum en castellà, anglès o català (format . PDF) amb una extensió de cinc-centes a mil paraules a través de l'enllaç que apareix al final d'aquest document, acompanyat d'unapartat amb la bibliografia imprescindible i cinc paraules clau. Les propostes seran revisades per dos membres del Comitè Científic de la Conferència, seguint un sistema de doble cec. En cas de discrepàncies, seran revisades per un tercer avaluador. El termini de presentació finalitza el 30 de novembre de 2021. Els resultats s'anunciaran en un termini de 15 dies des de l'enviament o, com a molt tard, el 15 de desembre de 2021. 

Els investigadors seleccionats podran sol·licitar una beca per quedar-se a Barcelona durant dos dies del congrés (espais limitats) i la versió final de les seves comunicacions rebran una invitació per ser publicades a la revista Astrolabio (http://www.ub.edu/astrolabio/). La inscripció al congrés és gratuïta.

Enllaç per a la presentació de propostes: http://www.ub.edu/astrolabio/jornadas/form_es.html 

Per a qualsevol dubte o consulta, poseu-vos en contacte amb nosaltres a través del correu jornadasfp@gmail.com


CONVOCATORIA XVII JORNADAS INTERNACIONALES DE FILOSOFÍA POLÍTIC

Control social y vigilancia a la ciudadanía

Universitat de Barcelona, 11 al 13 de enero de 2022 

El grupo de investigación “Crisis de la razón práctica” de la Universitat de Barcelona y el Comité Organizador, convocan a todos los investigadores del área de las Ciencias Sociales y las Humanidades a enviar sus propuestas de comunicación a las XVII Jornadas Internacionales de Filosofía Política. 

El encuentro de este año tendrá por título Control social y vigilancia de la ciudadanía e incluirá aportaciones que tengan por eje alguna de sus múltiples dimensiones en los terrenos cultural, social y político. Ello incluye -aunque no se limita- a: los malestares por la injerencia en la vida privada de las instituciones estatales y empresariales; el choque entre las formas de acción política y de participación ciudadana; el estado de las libertades fundamentales y las nuevos ámbitos de concertación comunitaria; las críticas de los marcos teóricos vigentes y de los modos dominantes de pensamiento; las propuestas de nuevos enfoques; la comprensión de los procesos históricos asociados al tema; el impacto en las subjetivades e identidades; y las consecuencias derivadas de las transformaciones tecnológicas más recientes. 

Los autores interesados deberán enviar un resumen en castellano, inglés o catalán (formato .PDF) con una extensión de quinientas a mil palabras a través del enlace que aparece al final de este documento, acompañado de un apartado con la bibliografía esencial y cinco palabras clave. Las propuestas serán revisadas por dos miembros del Comité Científico de las Jornadas, siguiendo un sistema de doble ciego. En caso de discrepancias, serán revisadas por un tercer evaluador. El plazo de envío finaliza el 30 de noviembre de 2021. Los resultados se darán a conocer en los 15 días posteriores al envío o, como máximo, el 15 de diciembre 2021. 

Los investigadores seleccionados podrán solicitar una beca de estancia en Barcelona durante dos días en los que sesione el congreso (cupos limitados) y la versión final de sus comunicaciones recibirá una invitación para ser publicada en la revista Astrolabio (http://www.ub.edu/astrolabio/). La inscripción al congreso es gratuita. 

Enlace para el envío de propuestas: http://www.ub.edu/astrolabio/jornadas/form_es.html 

Para cualquier duda o consulta, por favor, contáctenos a través del correo jornadasfp@gmail.com


CALL FOR PAPERS XVII INTERNATIONAL CONFERENCE ON POLITICAL PHILOSOPHY 

Social control and surveillance of citizens 

University of Barcelona, January 11 to 13, 2022 

The Research Group "Crisis of Practical Reason" of the University of Barcelona and the Organizing Committee invite all researchers in the area of Social Sciences and Humanities to send their communications proposals to the XVII International Conference on Political Philosophy. 

This year's meeting will be devoted to Social Control and Surveillance of Citizens and will include contributions focusing on any of its multiple dimensions in the cultural, social and political fields. This will cover, but will not be limited to: the discomforts caused by the interference in private life of state and corporate institutions; the clash between different forms of political action and citizen activity; the state of fundamental freedoms and the new spaces for community interaction; critiques of current theoretical frameworks and dominant modes of thought; proposals for new approaches; the understanding of the historical processes associated with the subject; the impact on subjectivities and identities; and the consequences derived from the most recent technological transformations. Interested authors should send an abstract in Spanish, English or Catalan (.PDF format) with a length of five hundred to one thousand words through the link at the end, accompanied by a bibliographical section and five keywords. The proposals will be reviewed by two members of the Scientific Committee of the Conference, following a double-blind system. In case of discrepancies, it will be reviewed by a third evaluator. The deadline for submission is November 30, 2021. The results will be announced within 15 days of submission or, at the latest, by December 15, 2021. 

The selected participants will be able to apply for a two-day scholarship to cover they stay in Barcelona during the congress sessions (limited capacity) and the final version of their papers will receive an invitation to be published in the scientific journal Astrolabio (http://www.ub.edu/astrolabio/). 

Registration for the congress is free. Link for proposal submission:: http://www.ub.edu/astrolabio/jornadas/form_es.html 

If you have any doubts or questions, please contact us by e-mail at jornadasfp@gmail.com




Control social y vigilancia: la Universitat de Barcelona discutirá cuestiones clave de la era COVID

 

No caben dudas de que la pandemia ha subvertido la manera cómo nos relacionamos con nuestro entorno inmediato, cómo nos concebimos como sociedad y ha situado el debate acerca de las formas y métodos de control al ciudadano en el centro de la discusión pública. Y no sólo se trata de la gestión del COVID-19, temas como el control sobre la mujer, el uso de los datos personales a nivel masivo y las capacidades acrecentadas de las nuevas tecnologías ya venían generando inquietud y continúan suponiendo retos de primer orden para la subsistencia de los modelos democráticos.

Con todo esto en mente, entre el 10 y el 13 de enero próximos tendrán lugar en la Universitat de Barcelona las XVII Jornadas Internacionales de Filosofía Política, organizadas por el grupo de investigación “Crisis de la razón práctica”.

El encuentro de este año tendrá por título “Control social y vigilancia de la ciudadanía” y abordará las múltiples dimensiones del control en los terrenos cultural, social y político. Esto incluye temas de candente actualidad, como las preocupaciones de la ciudadanía respecto a la presencia del Estado y de las empresas en la vida privada; la organización de la acción política y de las formas de participación ciudadana; el estado actual de las libertades fundamentales y las nuevas formas de concertación comunitaria; las críticas a los modelos de pensamiento dominante y las nuevas condiciones derivadas de las transformaciones tecnológicas más recientes.

El encuentro contará con ponentes de reconocido prestigio nacional e internacional procedentes de Cataluña, País Vasco, Madrid, Italia, Brasil y México, entre los que se encuentran Donatella di Cesare (profesora de filosofía en la Universidad La Sapienza de Roma), Carles Sierra (director del Instituto de Investigación en Inteligencia Artificial del CSIC), Jule Goikoetxea (profesora en la Universidad del País Vasco y escritora feminista) y Enrique Díaz (ganador del Premio Anagrama de Ensayo de este año y profesor de la Universidad Nacional Autónoma de México). Junto a ellos, se presentarán alrededor de treinta comunicaciones y sesionarán tres talleres centrados en las dimensiones jurídica, política y filosófica del control contemporáneo.

Las Jornadas Internacionales de Filosofía Política se han venido celebrando desde el 2004. Durante estos tres lustros han servido como escaparate de la investigación política que se realiza en la Universitat de Barcelona y han intervenido en discusiones políticas de hondo calado en las Ciencias Sociales y las Humanidades contemporáneas.




Control social i vigilància: la Universitat de Barcelona discutirà qüestions clau de l'era COVID

Sens dubte, la pandèmia ha subvertit la manera com ens relacionem amb el nostre entorn immediat, com ens concebem com a societat i ha situat el debat sobre les formes i mètodes de control al ciutadà en el centre de la discussió pública. I no sols es tracta de la gestió del COVID-19, temes com el control sobre la dona, l'ús de les dades personals a nivell massiu i les capacitats acrescudes de les noves tecnologies ja venien generant inquietud i continuen suposant reptes de primer ordre per a la subsistència dels models democràtics.

Amb tot això en ment, entre el 10 i el 13 de gener pròxims tindran lloc a la Universitat de Barcelona les XVII Jornades Internacionals de Filosofia Política, organitzades pel grup de recerca “Crisi de la raó pràctica”.

La trobada d'enguany tindrà per títol “Control social i vigilància de la ciutadania” i abordarà les múltiples dimensions del control en els terrenys cultural, social i polític. Això inclou temes de candent actualitat, com les preocupacions de la ciutadania respecte a la presència de l'Estat i de les empreses en la vida privada; l'organització de l'acció política i de les formes de participació ciutadana; l'estat actual de les llibertats fonamentals i les noves formes de concertació comunitària; les crítiques als models de pensament dominant i les noves condicions derivades de les transformacions tecnològiques més recents.

La trobada comptarà amb ponents de reconegut prestigi nacional i internacional procedents de Catalunya, País Basc, Madrid, Itàlia, el Brasil i Mèxic, entre els quals es troben Donatella di Cesare (professora de filosofia en la Universitat La Sapienza de Roma), Carles Sierra (director de l'Institut de Recerca en Intel·ligència Artificial del CSIC), Jule Goikoetxea (professora en la Universitat del País Basc i escriptora feminista) i Enrique Díaz (guanyador del Premi Anagrama d'Assaig d'enguany i professor de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic). Al costat d'ells, es presentaran al voltant de trenta comunicacions i tres tallers centrats en les dimensions jurídica, política i filosòfica del control contemporani.

Les Jornades Internacionals de Filosofia Política s'han celebrat des del 2004. Durant aquests tres lustres han servit com a aparador de la recerca política que es realitza a la Universitat de Barcelona i han intervingut en discussions polítiques de profund calat en les Ciències Socials i les Humanitats contemporànies.



No comments: