Gonçal Mayos PUBLICATIONS

Gonçal Mayos PUBLICATIONS

ht tp://orcid.org/0000-0001-9017-6816 : BOOKS , BOOK CHAPTERS , JOURNAL PUBLICATIONS, PRESS, Editor, Other translations, Philosophy Dicti...

Nov 16, 2020

PANDÈMIA I SOCIETAT DEL CONFINAMENT: ENFOCAMENT MACROFILOSÒFIC (VÍDEO)

Malgrat que no en solem ser conscients, les pandèmies han canviat molt les societats humanes. Ho veurem en una breu anàlisi macrofilosòfica i interdisciplinar que inclogui i sintetitzi els aspectes científics més importants però també els vitals, filosòfics, socials, culturals o polítics.


Els filòsofs sempre han fet anàlisis macrofilosòfics transdisciplinars i d’urgència de qüestions candents com ara el Covid-19 i els seus efectes socials. Perquè si ho tinguéssim clar tot sobre el Covid-19 (cosa que ja es veu que ara no passa) ja no tindria sentit que un filòsof n’intentés fer cap síntesi d’urgència. Però com que no és així, als filòsofs ens toca tirant-nos a la piscina i fer una anàlisi global d’urgència.

Després d’aquesta introducció, mirarem cap en darrera i analitzarem alguns efectes importants de les pandèmies en l’evolució i la història de la humanitat. Així analitzarem breument alguns exemples com:

- La seva importància de les pandèmies en la conquesta d’Amèrica.

- La Pesta negra o bubònica del 1347-53.

- La insalubritat crònica de les ciutats fins el segle XIX.

- L'experiència del Dr. Semmelweis en l'hospital que dirigia a la Viena de meitat del segle XIX.

- la primera gran teoria microbiana i les primeres vacunes de Louis Pasteur.

- La sensació d’impunitat que la humanitat va donar per suposada per l’era dels antibiòtics.

- El despertar que representà la SIDA als anys 1980 (que anticipa la reacció apocalíptica que ha generat el Covid en nosaltres).


A partir d'aquí, en la part tercera de la conferència, farem una breu prospectiva de futur i apuntar alguns canvis que pot produir el Covid-19. Superposant-se a tendències ja anteriors, el Covid-19 està impulsant una espècie de societat del confinament que caldrà analitzar i mirant de reconduir cap a evolucions favorables

La forma tradicional humana de viure hipersocial i cara ha experimentat un existir totalment mediatizat a través de la tecnologia digital. Confinats cadascú en el seu cubícul, vam subsistir com a societat a través de les tecnologies. Per un cert temps, el Covid-19 en gran mesura provoca un salt qualitatiu en tendències ja presents, però no radicalment noves, com per exemple:

- Les noves tecnologies digitals de la informació i la comunicació que ha permès mantenir gran part de la producció malgrat la reducció de mobilitat i que ha ajudat a evitar el desabastiment d'aliments, medecines, etc.

- El teletreball que estalvia molts costos (p.e. en oficines i llocs de treball) i gran quantitat de temps, però presenta també disfuncions. 

- La reducció dels viatges de treball i de turisme, on ara mateix ja es comença a presentar un test negatiu realitzat en les darreres hores. 

- La barreja de treball, oci, formació i descans, entre d'altres raons perquè totes es duen amb els mateixos mitjans telemàtics i des del mateix lloc a la llar de cadascú.

- El perill que la connexió extímica digital substitueixi el contacte corporal i la intimitat cara a cara tradicional.


Com podem veure, la mateixa Covid-19 que ha estat clau per a que Donald Trump perdés les eleccions, pot facilitar en el futur l’elecció d’algú com ell, ja que ha ajudat a fer un salt decisiu en la digitalització de la societat, dels nostres treballs i també de les relacions humanes en general. Per això quan la Covid sigui vençuda i oblidada, quedaran molts impactes que li han estat vinculades, com hem vist en d’altres exemples històrics de pandèmies.

 
Vam acabar l'acte amb un llarg debat amb els connectats de més de 45 minuts. Aquí podeu veure el Vídeo gravat a l'acte del divendres 13-11-2020 a les 20 hores al Fòrum de Debats a Vic.



 

No comments: