Gonçal Mayos PUBLICATIONS

Gonçal Mayos PUBLICATIONS

ht tp://orcid.org/0000-0001-9017-6816 : BOOKS , BOOK CHAPTERS , JOURNAL PUBLICATIONS, PRESS, Editor, Other translations, Philosophy Dicti...

Dec 29, 2020

BALLAR AMB CADENES

Friedrich Nietzsche deia que parlar o expressar-se és com “ballar amb cadenes”. La música, la literatura, la poesia o l’art són també formes diverses de ballar amb cadenes. 

Són maneres d’expressar-se que requereixen instruments (com el violí o els diversos sons) o medis (com els mots i la sintaxi) els quals, alhora que canalitzen la nostra expressió, també li posen condicions i l'encadenen.

Les cordes dels instruments musicals, les paraules, el llenguatge, les imatges... són eines d’expressió, però també en són -més que limitacions- condicions de possibilitat... i per tant plantegen certes 'condicions'. Molt signitivativament Kant dedicarà el seu famós 'mètode transcendental' a explicitar les diverses condicions de possibilitat de cadascun dels usos de la raó, incloent l'estètic. 

Dec 5, 2020

INSPIRACIÓN Y TRANSPIRACIÓN (PARA EL DOCTORADO Y PARA LA VIDA)


Thomas Edison afirmó que el genio consiste en un 99% de transpiración (eso es: trabajo esforzado) y un 1% de inspiración (eso es: la lucidez o inspiración que suele producirse después de mucho trabajo esforzado).

En los doctorados son necesarias tanto la inspiración creativa, innovadora y genial como la transpiración fruto del trabajo esforzado, disciplinado y decidido. 

Dec 1, 2020

POESÍA VISUAL: ¿(IM)POSIBLE TRADUCCIÓN? VÍDEO

Nos preguntamos si es posible traducir la poesía visual en palabras. Dos ejemplos nos ayudan a situar y comprender la magnitud de la dificultad.

En primer lugar, analizamos la brillante interrelación del cuadro de Paul Klee Angelus Novus, pintado hace justo 100 años en 1920, con la reflexión e interpretación que llevó a cabo Walter Benjamin en Tesis sobre filosofía de la historia justo antes de su muerte en Port Bou

A pesar o quizás precisamente porque Benjamin lo llevó consigo y auscultó durante 20 años, más que una ‘traducción’ de lo visual a lo conceptual, configuran dos poderosísimas creaciones cruzadas.

A la misma conclusión llegamos con un ejemplo mucho más cercano y personal. Asumimos que el poesofema “Telogías del trigo, del maíz, del arroz” de G. Mayos difícilmente se puede considerar una ‘traducción’ verbal, lingüística o narrativa del poema visual de Toni Prat (ver imagen adjunta). Pero así tan solo hemos planteado el problema sin solucionarlo, debemos continuar.

Nov 19, 2020

POLÍTICA IMMUNOLÓGICA Y DEL DESCONCIERTO. VÍDEO

Comenzamos destacando la relevancia de la política inmunológica precisamente en una era marcada por la pandemia del Covid-19. Aunque la idea ya se desarrolló en los años 1990 en obras de Jacques Derrida, Roberto Espósito, Giorgio Agamben y otros, creo que es hoy cuando muestra su profunda relevancia.

Pues efectivamente las sociedades tienen mecanismos y respuestas inmunológicos en contra tanto de cuerpos extraños como de aquellos miembros internos que manifiestan comportamientos que ponen en peligro su equilibrio homeoestático.

Nov 16, 2020

PANDÈMIA I SOCIETAT DEL CONFINAMENT: ENFOCAMENT MACROFILOSÒFIC (VÍDEO)

Malgrat que no en solem ser conscients, les pandèmies han canviat molt les societats humanes. Ho veurem en una breu anàlisi macrofilosòfica i interdisciplinar que inclogui i sintetitzi els aspectes científics més importants però també els vitals, filosòfics, socials, culturals o polítics.

Nov 9, 2020

ZAMBRANO E NIETZSCHE: CAMMINO DEL LINGUAGGIO

L’unico cammino per la filosofia è pensare con metodo, o piuttosto il cammino del pensare è l’unico metodo filosofico? La filosofia deve sottoporre il linguaggio a un metodo, o piuttosto il metodo specifico della filosofia è seguire liberamente e creativamente il linguaggio? Andando oltre il cammino «del serpente» o «dell’intelletto», Zambrano e Nietzsche optano per incamminare la ministrìa dello scrittore e del filosofo sotto la «maestrìa» del linguaggio, favorendo la rivitalizzazione reciproca di pensiero e linguaggio. 

Oct 21, 2020

DELEUZE: NIETZSCHE CONTRA HEGEL. UN MANIFEST GENERACIONAL. VÍDEO


Gilles Deleuze
Nietzsche et la philosophie (1962) és el segon llibre de Deleuze (1925-95) després d’Empirisme i subjetivitat dedicat a Hume (1953, que és la seva tesi de màster). 

L’escriu després de pràcticament 10 anys dedicat a l’ensenyança, quan treballava en el CNRS (1960-64) i acabava d’iniciar una gran amistat amb Michel Foucault

Hi demostra alhora profunditat, rigor acadèmic i renovació filosòfico-discursiva. Ara bé el més decisiu és que Deleuze converteix Nietzsche et la philosophie en una espècie de manifest implícit de la nova generació filosòfica, consagrant-se com el seu inspirador més atrevit. Deleuze utilitza Nietzsche com el “maître à penser” que permetrà trencar el domini a França de les set tradicions que en aquell moment la dominen:

Oct 19, 2020

MACROFILOSOFÍA DEL ESTADO MODERNO. VÍDEO

Vídeo de la Conferencia sobre “Macrofilosofia del Estado moderno: Agente y Escenario hegemónico de la Política de G. Mayos como Abertura e conferência inaugural del I Congresso Internacional de Ciências do Estado. 

Como sintetiza Hegel (del que celebramos els 250 aniversario de su nacimiento), se confirma desde la Paz de Westphalia, la independencia del Estado moderno con respecto a instancias supranacionales como la Iglesia, el Emperador o el Papa. Pasa a detentar el monopolio de todas los ámbitos de soberanía, incluyendo la violencia legítima, según Max Weber.

Oct 18, 2020

ANTICIPAR LA RECEPCIÓN, RESPONDER CON UNA ESTRATEGIA ARGUMENTATIVA


La mayor parte de los libros se escriben para un público muy concreto. El autor es consciente del público a qué se dirige y escribe sobre todo para él. Busca su complicidad y empatía. Busca encontrar a sus partidarios y a los que están dispuestos a dejarse convencer para -desde allí- aspirar al máximo de lectores. 

También sucede así en las tesis doctorales, pero con la muy exigente peculiaridad de que formalmente es todo lo contrario. El rigor científico obliga a la paradoja de que los doctorados deben escribirse formalmente para convencer también a los escépticos, descreídos, adversarios... e incluso a los enemigos y a los críticos profesionales

Oct 5, 2020

DEMOCRACIA FRENTE POPULISMOS Y 'POLÍTICAS DEL DESCONCIERTO'

A partir del 2007, los efectos de las crisis económicas enlazadas (hipotecaria, financiera, deudas soberanas…) han castigado duramente muchas capas de la población mundial. Eso provoca su desespero y que se sientan olvidadas por el sistema de partidos, por las instituciones estatales e –incluso- por el concierto teórico y de gobernanza hegemónico desde el final de la Guerra Fría.

Pues se han mostrado en general fríamente indiferentes, ineficaces e incluso aquiescentes frente a tales crisis. Han aceptado políticas injustas que colectivizan las pérdidas, privatizan los beneficios, desmontan el Estado del bienestar e imponen una larga era de austeridad.

Por ello, crecieron radicalismos tanto de derechas como de izquierdas y aparecieron “políticas del desconcierto”. Las llamamos así porque:

Sep 30, 2020

Què té més futur el feminisme o el masclisme?

 Se sol afirmar que la revolució feminista és la única realment triomfant del segle XX. Però també aquí hi ha clars-obscurs.

En primer lloc perquè pot haver triomfat en el món occidental i relativament en els territoris de l'antiga URSS i de la Xina. Però no ho ha fet tant en el món iberoamericà ja sigui de parla castellana com portuguesa. 

Sep 23, 2020

ESTADO Y GOBERNANZA POPULISTAS. VÍDEO

El populismo es considerado el principal reto político en la actualidad
. Intranquilizan sus formulaciones más de “derechas” desde la Agrupación Nacional de Marine Le Pen a Rodrigo Ruterte en Filipinas, pasando por los movimientos que han llevado a las presidencias de Donald Trump en Estados Unidos y Jair Bolsonaro en Brasil
 
También preocupan las formulaciones populistas de izquierdas, desde el bolibarismo venezolano del presidente Nicolás Maduro al choque de la Syriza griega de Alexis Tsipras (y de Yanis Varoufakis que tuvo que ser sacrificado) con la Unión Europea, pasando por la coalición Podemos con altos cargos como Pablo Iglesias y Ada Colau –respectivamente vicepresidente del gobierno español y alcalde de Barcelona actuales-.

Sep 17, 2020

NECESSITAT DE 'FILOSOFIA DE GUÀRDIA' I DE POESOFEMES


Un poema visual filosòfic és una creació  que planteja una provocació intel.lectual i impulsa a la reflexió. Recordeu que poesia ve del grec poiesi que vol dir creació. És doncs un poema basat en una metàfora disruptiva plasmada en imatges més que no en paraules.

També els poesofemes o poesofies són creacions metafòriques i provocatives però -en canvi- s’expressen lingüísticament a partir de mots, arguments, conceptes, narracions, idees, falàcies, contradiccions i totes les paradoxes lògiques possibles. Aquests elements hi són més importants que la mètrica, la rima i altres estratègiques poètiques clàssiques.  

Sep 13, 2020

TITELLAIRES EMPODERADORS: EXISTEIXEN?

La poesofia
TITELLES, TITELLAIRES I LLIBERTAT bàsicament respon a la concepció negativa de llibertat. El titella seria lliure -segons Berlin- en la mesura que el titellaire no el coaccionés i -segons Pettit- si el titellaire no el pogués moure tirànicament sinó sempre de forma acordada conjuntament. Llavors no hi hauria ni coacció ni domini.
 
Ara bé el poesofema del "titella titellat" (vegeu a sota la imatge i poema visual de Toni Prat) admet també una tercera concepció de llibertat: la positiva. En aquest cas, ésser lliure és tenir la capacitat i possibilitat efectiva de realitzar la pròpia voluntat. Hem fet la distinció d'aquests tres tipus de llibertat al post LLIBERTATS: LLIBERAL (BERLIN), REPUBLICANA (PETTIT) I POSITIVA (SEN)

No obstant això sembla molt difícil o inclús totalment impossible considerar un titella com a lliure. Tots podem veure els molts fils que lliguen al titella al titellarie, el qual alhora també està lligat per fils a altres titellaires. No sembla doncs una bona exemplificació visual de la llibertat sinó de la manipulació, el control i l'esclavitud més o menys dissimulats. 

Sep 12, 2020

ESSÈNCIA DE L’ART

L’art és una operació cultural curiosa. És un complex i sorprenent dispositiu. Correspon a un canvi de mirada. Comporta un radical salt ontològic. Canvia màgicament l’estatus de les coses.

Avui sabem que pràcticament tot pot ser destacat, assenyalat i reconegut com a Art. Inclús si és quelcom quotidià com un paper pintat, un paisatge, alguna escena social, un producte artesanal com l’Escurabotelles o un urinari fet industrialment en sèrie (tots dos de Marcel Duchamp).

Sep 8, 2020

EL COS ÉS PERILLÓS I CONTAMINADOR


Estem esclavitzats per la higiene? El COVID-19 ha tornat a mostrar-nos la nostra vulnerabilitat i –avui- la por ens confina, aïlla i ens lliga a exigències mèdiques

Temem tocar-nos la pell frec a frec. En plena paranoia del contagi, l’altre ha esdevingut el principal perill

Després de la sexualitat llibèrrima dels anys 1960 i inclús 1970, la SIDA va caure com un càstig diví. Molts se’n van alegrar, creient que només anava en contra dels gais i dels promiscus. 

En realitat fou simplement una pesta, però va marcar un canvi de cicle en els comportaments socials. També ho farà avui el COVID? Anem a la societat del confinament?

Aug 31, 2020

¿LA VIDA EN RIESGO Y EL ESTADO EN REACCIÓN?


I Congreso Internacional de Ciencias del Estado sobre ¿La vida en riesgo y el Estado en reacción?

Llamada de comunicaciones

El I Congreso Internacional de Ciencias del Estado tiene como tema general ¿La vida en riesgo y el Estado en reacción? El evento se realizará en la red mundial de computadores entre los días 19 y 23 de octubre de 2020, con la organización del Centro Acadêmico de Ciências do Estado y el apoyo de la Universidade Federal de Minas Gerais, de la Universidade de São Paulo y de la Universitat de Barcelona.

Hegel. Dialectic between Conflict and Reason

In Hegel. Dialéctica entre conflicto y razón (Hegel. Dialectic between Conflict and Reason) Hegel is a key thinker at a key moment in history. Culminates the modern and classic philosophy, at the same time that it inaugurates the contemporaneity. It Overcomes and synthesizes both Enlightenment and Romanticism, making the last great philosophical system of history. Heir to thinkers as diverse as Heraclitus, Aristotle, Spinoza and Kant anticipates Marx and many contemporary thinkers. 

Aug 28, 2020

PILOT O TITELLAIRE INTERIOR: ALLIBERA O ESCLAVITZA



En els poesofemes TITELLES, TITELLAIRES I LLIBERTAT i TITELLA EMPODERAT: LLIBERTAT SOBRE GEGANTS? hem analitzat la llibertat des dels condicionaments socials, polítics i exteriors. Ens hem centrat en el que passa una vegada s’ha pres la decisió i si hom és lliure de realitzar-la o no. 


Però també podem analitzar els condicionaments interiors que permeten prendre decisions. Seria aquí –a l’interior de cadascú- on es jugaria veritablement la llibertat. La qüestió seria doncs si som o no lliures de prendre les nostres decisions.

Aug 22, 2020

LLIBERTATS: LLIBERAL (BERLIN), REPUBLICANA (PETTIT) I POSITIVA (SEN)

Més enllà de si els humans són absoluta i efectivament lliures, cal analitzar les diverses 
garanties político-socials que permeten considerar lliure un subjecte que manifesti eleccions. Per tant, aquí, partirem de l'existència de subjectes capaços de fer opcions i ens preguntarem sota quines condicions aquelles opcions poden perseguir-se lliurement o no.

Atenent doncs a les determinacions socials, polítiques i jurídiques objectives es considera que hi ha tres tipus de llibertat

Aug 19, 2020

TITELLES, TITELLAIRES I LLIBERTAT


Som lliures o som només uns titelles? Segurament l’alternativa no és tan dual i contraposada? Potser som lliures dins d’una multitud de determinacions. Potser som determinats però amb una certa capacitat d’optar, elegir o jugar entre les moltes determinacions


De vegades veiem d’on prové el poder que ens determina, però normalment no. Sovint ens sabem titelles, però habitualment no en som conscients i ens creiem totalment lliures. Pot ser perquè les determinacions o condicionaments venen de tants llocs diversos que no ens n’adonem. 

Aug 7, 2020

SALTAR CAP L’ÉSSER I LA VIDA


Fresc del saltador (sarcòfag del 470 a.C. trobat a Paestum)
El salt més abismal i terrible –la mort- comporta immergir-se finalment en l’ésser i la vida més veritable? 

Llavors hom es submergeix a l’abisme -com diu Teresa d’Ávila- perquè “tan alta vida espero, que muero porque no muero”? 

Jul 29, 2020

POESOFÍA Y URGENCIA FILOSÓFICA. VÍDEO


Al derecho corresponde pensar, legitimar y ejercer el nomos, la norma que emana y estructura las sociedades. En cambio a la filosofía corresponde preguntar el porqué del nomos. ¿Por qué debe ser y si hay justicia en él?

Para la humanidad el nomos es quizás lo más apremiante pero, cuando nos preguntamos por qué es así, ya estamos en lo filosófico. ¡Y aquí la urgencia es angustiante y desesperada. Pues la filosofía es a la vez el pensar más impaciente y al que más se le exige impacientemente qué piense, qué hable y que responda.

Jul 13, 2020

SALTAR FORA DEL PROPI ÉSSER

Tots hem volgut saltar fora del nostre ésser. Viure una altra vida. Experimentar el que hi ha més enllà del nostre món. Fugir de la presó de nosaltres mateixos.

És un somni molt estès. Però és possible?

Quan ho intentem -o fins i tot quan aconseguim- indefectiblement duem amb nosaltres l’ésser propi, la nostra manera de ser... 

Per això, intentem saltar a fora però continuem sent el que som i, d’alguna manera, continuem “nedant” dins el nostre ésser, encara que aparentment haguem transcendit la nostra “peixera”.

Jul 8, 2020

POPULISMOS: RESPUESTA AL DESCONCIERTO POSTCRISIS


Las crisis neoliberales del siglo XXI han convertido en obsoleto el “concierto” económico, social, político y cosmovisional que dificultosamente se había construido en los últimos 30 años. 

Al gran eje de la política tradicional basado en la mayor o menor redistribución económica que enlazaba con la distinción “de clase” izquierda-derecha, se le sumó el eje de mayor o menor reconocimiento e inclusión de cuestiones ecológicas; de las diferencias de género, étnicas, raciales y culturales; y de las distintas minorías sociales.

Pero ambos ejes se han mostrado poco eficaces para estructurar ideológicamente a los nuevos populismos que hacen gala de no ser “ni de derechas ni de izquierdas”, además de atacar violentamente muchos de los consensos sociales alcanzados trabajosamente sobre el cambio climático, la ecología, los géneros, los colectivos LGT, las minorías, las políticas positivas, etc. 

¿REVIVIMOS EL FASCISMO O EL PERONISMO?


Estamos, sin duda, tan preocupados e inmersos en “políticas del desconcierto” como la Europa de los años 1930. Pues también era una sociedad marcada por la crisis económica y enfrentamientos radicales entre regímenes fascistas y comunistas que, ayudados por la inoperancia de las democracias occidentales, imponían una agenda cada vez más totalitaria, menospreciadora de las instituciones liberales y que llevó a la Segunda Guerra Mundial.

CRISIS NEOLIBERALES Y EL DESCONCIERTO RESULTANTE


En el 2008 la crisis financiera mundial provoca la quiebra de instituciones tan emblemáticas como la compañía Blackstone o el famoso banco de inversión Lehman Brothers. Fue necesario el rescate con costes enormes de prácticamente todo el sector bancario y de seguros norteamericano y europeo. En medio de esta gran crisis surgieron muchas propuestas de “reforma del capitalismo” neoliberal. 

Se produce, además, un enorme desconcierto político asociado a la mala resolución de las crisis económicas y a los malestares acumulados por gran parte de la población que se siente menospreciada y abandonada por las instituciones, provocando desafección y anomía social

POPULISMO: ¿ANTIDEMOCRÁTICO O ANTILIBERAL?

Ciertamente los populismos dicen respetar el principio democrático del mandato popular e insisten en ello destacando sus tasas de voto. Pero también se muestran muchísimo más explícitamente críticos con los mecanismos liberales de frenos y balanzas, pues dificultan sus políticas a la vez constituyentes y destituyentes


Ello es especialmente sorprendente en populismos de derecha que como el húngaro de Víctor Orbán que defienden la ortodoxia neoliberal en cuestiones económicas, pero se manifiestan explícitamente “iliberales” en el desmontaje de los contrapesos entre poderes. Aquí optan por instituir políticas autoritarias que ponen en peligro los derechos civiles básicos y la separación de poderes. Incluso no dudan en aliarse con movimientos claramente de ultraderecha para llevar a cabo políticas destituyentes de los mecanismos clásicos liberales.

POLÍTICA HORIZONTAL Y PLURAL ¿MÁS O MENOS?


Como vemos es acuciante resolver los complejos dilemas que plantean los populismos, si bien hay que reconocer que también afectan a los demás agentes políticos en las actuales caóticas “políticas del desconcierto”. 

Ahora bien los populismos –incluso más allá de sus diferencias ideológicas- han tendido a presentarse como movimientos que tienden a horizontalizar y dar pluralidad a la anquilosada vida política tradicional. Una vez más, el problema es hasta qué punto eso es cierto.

DILEMAS DEL ESPECTRO POPULISTA: AGENDA OCULTA...


Como todo proceso complejo y relativamente nuevo (pues rompe con muchas características que anteriormente lo anticipaban), el populismo desorienta e incluso genera una profunda desconfianza. Hemos expuesto la complejidad ideológica y social de los populismos.

Distinguirlos en los dos polos tradicionales de izquierda y derecha tan sólo es una necesidad comunicativa, para no bloquear el avance del discurso. De hecho, no es labor de este artículo clasificar y definir detalladamente los distintos tipos de populismos hoy existentes, pero señalaremos algunos de los principales dilemas que se manifiestan en los populismos “del desconcierto”.

CAUSAS: CRISIS ECONÓMICAS Y EL DESCONCIERTO


Otra característica que comparten hoy los populismos de izquierda y de derecha es que han identificado la situación de larga crisis posterior a los cracs económicos del 2007-2009 como una situación propicia para llevar a cabo los cambios que desean. 

Han percibido –mucho más agudamente que los partidos tradicionales- el profundo descontento de la población y por tanto la mejor oportunidad en décadas para grandes cambios políticos.

PARTIDO DISCIPLINADO VERSUS MOVIMIENTO Y COMUNICACIÓN DIRECTA CON EL LÍDER


Recordemos brevemente que el modelo revolucionario hegemónico fue durante décadas el bolchevique de Octubre del 2017. Era un movimiento político militar que aspiraba a la toma directa e inevitablemente violenta de los centros vitales del poder estatal: gobierno, ministerios, cuarteles, medios de comunicación, centros logísticos, grandes fábricas, etc.

En cambio, el populismo de las políticas del desconcierto más bien utiliza estrategias no violentas, de conquistar el poder de forma indirecta, por ejemplo a través de controlar económicamente los medios, influir en el voto y conseguir lo que Antonio Gramsci llamaba una “hegemonía cultural” o un nuevo “sentido común”.

REVOLUCIÓN POPULISTA OPUESTA AL MODELO 'OCTUBRE'


Otro elemento transversalmente compartido por populismos de derecha e izquierda en las políticas del desconcierto, es aspirar a ejercer un significativo poder constituyente.

Es decir, proclaman su voluntad de transformar profundamente al ejercicio concreto de la política, de superar los hábitos y formalidades políticos heredados, de subvertir las prácticas habituales y de revitalizar las instituciones ineficaces

FUENTES DE LA MOBILIZACIÓN POPULISTA



Quizás todo cambiará pronto, pero por el momento tanto los movimientos populistas más de derecha y más de izquierda coinciden en algunos puntos significativos. Como veremos algunos de ellos son de gran eficacia en las sociedades avanzadas, por lo que esas prácticas de los populismos les están dando significativas ventajas dentro de la “ventana de oportunidad” que representa para ellos las actuales “políticas del desconcierto”.

Destacamos en primer lugar que hacen gala de incluir en la agenda política (veremos si la inclusión será real y permanente) los malestares e intereses de partes de la población que se consideran a sí mismas olvidadas por las políticas y el sistema de partidos hegemónicos antes, durante y después de las duras crisis económicas

Jul 4, 2020

ÁMBITOS DE INVESTIGACIÓN DE G. MAYOS



De forma sintética, la producción escrita de G. Mayos se estructura en 4 ámbitos que están íntimamente relacionados entre sí, pero que también son claramente distinguibles. 

Por orden temporal de consolidación y de reconocimiento dentro de la universidad y en su evolución investigativa, son:
 
 
   1) Análisis de la historia de la filosofía moderna y de la Modernidad como procesos de larga duración.

Jun 22, 2020

Extremismo y humanidad: Vídeo

Vídeo de la conferencia y debate de Gonçal Mayos sobre "Extremismo y valor humano" en el 2º Webvinário Covid-19: EMBATES HUMANOS. Modera el Juez Desembargador do TRF4, Dr. Fernando Quadros da Silva.

Será el jueves 25 de junio a las 11 horas de Brasil y las 16 horas de Barcelona.

Jun 14, 2020

ODIO Y POLÍTICA. VÍDEO

Video del debate telemático "O ódio à política e a política do ódio" con el Prof. Dr. Gonçal Mayos (UB), la Prfa. Dra. Karine Salgado (UFMG) y el Prof. Msc. Daniel Capecchi Nunes (UFRJ), moderado por el Prof. Dr. Philippe Oliveira de Almeida (UFRJ). 

Jun 8, 2020

BALLAR AMB CADENES: JOC, REGLA I VIDA



Es pot escollir el joc que hom vulgui. Inclús se’n pot fer ironia i juganerament transformar-ne les regles. Però, no hi ha cap joc –digne d’aquest nom- completament anormatiu.

Els jocs tenen lleis i, només alliberen i diverteixen si se les accepta. Sotmetre’s a les normes del joc, és la condició de possibilitat de... jugar-hi! 

Com en l’art, la filosofia i tantes altres coses cal assumir el repte de “ballar amb cadenes”. Llavors el que sembla una tortura tantàlica pot esdevenir una experiència alliberadora.

Jun 6, 2020

AMOR I MONSTRE: ENTRE DIFERÈNCIA I SIMILITUD


L’amor neix de la similitud? L’igual estima l’igual? O més aviat la més gran adoració només brolla quan -en mig de l’idèntic i sobre la seva proximitat tranquil.litzadora- destaca una subtil diferència que ens corprèn?

Sens dubte l’estimació requereix una certa proximitat i semblança. Mentiríem si diguéssim el contrari. L'amor entre els que són absolutament diversos és un conte de fades

Jun 5, 2020

LA GUILLOTINA DE LA CONFESSIÓ



Confessar-se és lliurar els propis pensaments, accions, desigs, contradiccions, debilitats i traumes més secrets a un poder escrutador superior. Sovint és inclús un poder censurador... tal vegada repressor.


En tot cas remet a un poder de tipus “ramader”: hi ha un pastor que verticalment demana o exigeix al seu “ramat” que ara vagi al prat i ara al tancat. En el cas humà ha evolucionat de la violència física (en darrer terme thanatos-poder) al despullament espiritual, mental, emotiu, pulsionar, sovint més vinculat als desigs que no inclús als actes comesos... 

Jun 1, 2020

MERCADERIA MENTAL

Vivim en una societat que ho mercantilitza tot. Com mai abans, qualsevol cosa pot ser comprada i la vida sencera pot ser venuda. Tot té un preu, que esdevé l’única mesura de valor
 
L’anomenat valor de canvi fixat pel fred mercat ha devorat el càlid i imprescindible valor d’ús. Per tant la supervivència és només qüestió de diners.

Per això, el codi de barres és l’idioma universal amb que es comuniquen les mercaderies i els humans. Ha esdevingut emblema del capitalisme

May 21, 2020

MIGRACIÓN: DUALIDAD MACROFILOSÓFICA


Las sociedades humanas suelen construirse con una compleja mezcla de realismo e ideales, de violencia y sueños, de compulsión e impulsión, de causas económicas y simbólicas, de geopolítica y anhelos emancipatorios

Por eso cuesta tanto separar lo que fue fruto de la libertad y de la necesidad o lo que fue destino y lo que fue azar. La búsqueda se confunde con la huida y -fácilmente- la afirmación de un nomos o del deber se superpone con la simple constatación del ser, de como eran las cosas.

Ciertamente hay versiones hagiográficas que establecen a posteriori un mito inmaculado, pero también suele haber interpretaciones realistas, deterministas y mecanicistas que tienden a plantear una versión muy fría y –digamos- desalmada de los complejos procesos sociales. Ambas perspectivas tienen su razón de ser pero ninguna de ellas acierta completamente, en la medida que menosprecia la otra componente esencial del comportamiento humano, que es constitutivamente dual.

May 20, 2020

DEL MITE AL TECNOS: LA POMA



La pell suau, turgent i com de seda de la poma és sensualment seductora però –alhora- és immaculada com la Verge
No és tan interiorment provocadora, vermella i pulposa com la mangrana, les maduixes o la síndria. La seva bellesa és més discreta, elegant i si se la mossega és fresca i gustosa però consistent. 
Manté un meravellós equilibri que fa que sigui fàcilment mossegable però -alhora- quan ho fem sentim com cruix, no vessa incontroladament els seus fluïts i inclús hi queda perfectament definida la marca de les dents. 
Per això és la única fruita que normalment ens la imaginem amb una queixalada. Ara bé, això no la degrada sinó que més aviat la fa incitant.

May 14, 2020

CRÍTICA DEL MUNDO TURBOHUMANO



Nunca hasta hoy ha sido tan poderosa la “destrucción creativa” que es la característica principal del capitalismo (según el economista y político socialdemócrata Joseph Schumpeter). Pues ciertamente el capitalismo avanzado se ha convertido en un poderosísimo dispositivo de transformación social imparable.

La destrucción de lo existente es condición inseparable de nueva construcción creativa que, a su vez, será destruida y sustituida por otra, en un proceso sin fin y cada vez más acelerado. Esa es la característica esencial de la modernidad, como ya planteó Jean Baudrillard.

May 7, 2020

OMBRA DE L’ÉSSER


L’ombra no és només una projecció en negatiu de la llum. És també el reflex de la memòria o una estranya perseverança de l’ésser.


L’ombra no és només un silueta espacial, també ho és temporal. Hom hi percep l’impacte del passat, del que va ser i ja no és. 


Un arbre sec i mort encara projecta l’obscura silueta del que fou i de la ufanor de què avui és privat. L’ombra ufana és potser el darrer esforç per reverdir de l’arbre