Featured Post

Gonçal Mayos PUBLICATIONS

BOOK PUBLICATION http://orcid.org/0000-0001-9017-6816    - Interrelación filosófico-jurídica multinivel. Estudios desde la Intercons...

May 1, 2018

CONTRA EL PODER: 1968, Maigs, Revolució cultural, Luther-King, Praga, Marx...


El 2018 celebrem l’aniversari de l’anomenat Maig1968 a París. Cal advertir que és un fenomen temporalment més llarg i complex, així com també geogràficament.

Pròpiament, hauríem de parlar en plural de Maigs1968 perquè és una espècie de terratrèmol més global del que es diu i que va tenir rèpliques arreu: Califòrnia, Nova York, Tòquio, ciutat de Mèxic (matança a la Plaza de las Tres Culturas), Montevideo, Roma, Praga, Berlín, inclús Barcelona...
 
D’altra banda, aquest “terratrèmol” social i polític enllaça amb altres tot configurant una complexa sèrie global d’esdeveniments i moviments “en contra del Poder” disseminats arreu del món i en circumstàncies molt diverses (p.e. tant en el socialisme com el capitalisme “reals”). Ens referim especialment a:


    - el moviment popular pels drets civils (i no només dels “negres”) als Estats Units que el 4-4-1968 s’esglaia davant l’assassinat el seu líder i Premi Nobel: Martin Luther King.
 
-    - l’anomenada Revolució Cultural xinesa inspirada per Mao que va crear els joves “guàrdies rojos”, va aconseguir depurar més de 3 milions de membres del poderosíssim Partit Comunista i que el 22-12-1968 arriba al seu punt culminant ordenant la reeducació en el camp de tots els joves de ciutat.
 
      - l’alliberament sexual i dels costums que en plena exaltació hippie el 1969 té l’emblemàtic Festival de Woodstock amb unes 500.000 persones.
 
-        l’anomenada “Primavera de Praga” on els joves protesten pacíficament el 20-8-1968 davant la invasió d’uns 500 000 soldats i 5000 tancs dels Pacte de Varsòvia.
 
-        la lluita en contra de la Guerra del Vietnam que veu el 1967 com uns 200.000 manifestants pacifistes marxen davant del mateix Pentàgon.


-     la revolució castrista cubana i la seva extensió iberoamericana per Ernesto "Che" Guevara mort el 9-10-1967.
 
-        I més llunyanament -però també destinat a anar “en contra del Poder”- neix fa 200 anys Karl Marx (també cal incloure el 170 aniversari del Manifest Comunista escrit amb Engels).
 
Sota una sorprenent similitud de pensar i actuar rebelment “en contra el Poder” i desafiant les elits hegemòniques, aquests moviments també coincideixen en ser protagonitzats per joves i/o gent que no tenia experiència d’exercici del poder.
 
Potser per això els polítics i analistes “professionals” del seu moment els van menysprear, van predir el seu més ràpid fracàs, van lluitar decididament i amb terror en contra del seu inesperat ascens, van creure diverses vegades haver-los derrotat i van veure astorats com el seu impacte i “rèpliques” s’han anat succeint... fins arribar avui!
 
Són darrera els indignats i el 15M, les Primaveres àrabs i Occupy-Wall StreetBrasil 2013 i els Comuns, el Procès català i la CUP, Me Too i el 8M... Cal analitzar-ne la diversitat i riquesa de tots ells, els molts aspectes profunds comuns, la seva generalogia i impacte posterior, la seva "experiència" i efectes trencadors...
 
Més enllà de la notícia periodística i/o nostàlgica, és el moment de pensar profundament, estudiar rigorosament, vindicar valentment i celebrar críticament aquests moviments que tant ens han marcar i que són encara en el nostre “present”.

Per això el Liceu Maragall i l’Ateneu Barcelonès dedicaran el cicle de conferències conjuntes 2018-19 a pensar aquests moviments i el seu impacte en nosaltres: Contra el Poder: pensar des dels aniversaris de Marx, Luther-King, Maigs1968, Revolució cultural, Primavera de Praga... Volen analitzar-ne la diversitat i riquesa de tots ells, així com també els molts aspectes profunds comuns. Les conferències i debats seran el tercer dissabte de cada més d'11 a 13 hores a la seu de l'Ateneu Barcelonès (Carrer de la Canuda, 6, al costat de Plaça Catalunya).

 

 
 

 
 

 

No comments:

Post a Comment