Si fóssim grecs clàssics no necessitaríem parlar de "macrofilosofia", ja que simplement faríem "filosofia". Simplement aspiraríem al saber epistèmic i, amb ell, a la veritat, al logos i a la praxi capaç de realitzar-los políticament. Segurament no els aconseguiríem, però serien la nostra aspiració, sens dubte.
Si fóssim grecs clàssics no necessitaríem parlar de "macrofilosofia", perquè no hi hauria -al menys conscientment- ni "macro" ni "microfilosofia". Només hi hauria "filosofia": l'encarament de les grans preguntes i qüestions de la humanitat, que no serien emmascarades ni diferides per les qüestions llibresques, acadèmiques... No sabríem tant com avui dia, però potser ens enganyaríem menys a nosaltres mateixos.
Si fóssim grecs clàssics no necessitaríem parlar de "macrofilosofia"... ni de tecnologia, enginyeria, economia, logística... ni d'altra ciència, disciplina o pràctica que no fos la filosofia. I potser la poesia... Les universitats serien molt més petites, si encara n'hi hauria.
Si fóssim grecs clàssics no necessitaríem parlar de "macrofilosofia"... ni de tecnologia, enginyeria, economia, logística... ni d'altra ciència, disciplina o pràctica que no fos la filosofia. I potser la poesia... Les universitats serien molt més petites, si encara n'hi hauria.
Si fóssim grecs clàssics no tendríem ciències especialitzades, sabers "experts" hiperespecialitzats, ni contradiccions "in terminis" com "ciències teològiques", "tecnologies de l'amor" o... Però tendríem encara la bella i simple filosofia.
Però, com que som moderns, tardomoderns, postmoderns, hiper o ultramoderns... tenim "societat del coneixement", "TICs" (tecnologies de la informació i la comunicació), i ciutats, sistemes i empreses "intel.ligents".
Però, gairebé ja no tenim filosofia. Potser només tenim ja molt dignes: "cultural studies", "filosofia analítica", humanitats "especialitzades i molt tècniques", estudis postcolonials, feministes, quer...
Però gairebé hem perdut la simple i lúcida filosofia... el simple i lúcid "amor al saber", l'amor a tot saber, l'amor al saber totalitzador i radical.
Per això avui necessitem la "macrofilosofia" i parlar sobre la "macrofilosofia": per a no acabar perdent de tot la vella, bella i simple "filosofia"... dels grecs clàssics.
A partir d'aquestes reflexions i constatacions desenvoluparem el nostre discurs "Per a una macrofilosofia" i encararem el debat posterior. Serà el divendres 18-1-2013 a les 12 hores al SFP dirigit pel Dr. José Manuel Bermudo (al "Seminari del Departament de Teorètica", 4t pis, Facultat de Filosofia, C/ Montalegre, 6).
Aquesta xerrada serà una continuació de la conferència amb debat posterior “Para una Macrofilosofía” que vaig pronunciar en castellà, a convite do Prof. Dr. José Luiz Borges Horta, do Programa de Pós-Graduação em Direito da Faculdade de Direito da Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG) e do Programa de Extensão em Filosofia, Direito e Estratégia (FIDES) com apoio financeiro do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq). Belo Horizonte, 27.08.2012, 19h.
Amb aquesta filmació s'inaugura el canal de videos
No comments:
Post a Comment