Gonçal Mayos PUBLICATIONS

Gonçal Mayos PUBLICATIONS

ht tp://orcid.org/0000-0001-9017-6816 : BOOKS , BOOK CHAPTERS , JOURNAL PUBLICATIONS, PRESS, Editor, Other translations, Philosophy Dicti...

Jul 24, 2019

CONDICIÓ PSÍQUICA HUMANA


La condició psíquica humana és una qüestió de profunda importància filosòfica i que abasta pràcticament totes les èpoques i societats. Per la qual cosa tractarem algunes de les formulacions més pregones i clàssiques del psiquisme humà. 

Hem escollit el terme “condició” i no “naturalesa” per tal de remarcar la seva significativa afectació pels diversos contextos històrics, socials, polítics i culturals. Per la qual cosa també ens proposem fer anàlisis molt actuals i vinculades a les transformacions contemporànies.

Així en la discussió prèvia a la votació de les propostes, es va remarcar que en la societat actual, la psiqué humana és molt exigida. Se li demana molta resiliència, capacitat de reivenció i d’evitar el burnout o l’obsolescència.


No en debades som en una societat cada vegada més psicologitzada i preocupada per la salut i l’equilibri mentals. Precisament per això o malgrat això, necessita d’infinitat de teràpies, coachings, llibres d’autoajuda, psicologia positiva i terapèutica, i les anomenades doctrines “psi”.

Avui la psiqué humana és molt exigida per les avançades tecnologies digitals i d’intel.ligència artificial, que apunten a la fi del treball massiu, ja no només el manual o poc creatiu, sinó moltes facetes del treball intel.lectual (sistemes experts).

D’altra banda tot s’està revolucionant amb les noves enginyeries genètiques i neurològiques que molts intenten que tinguin aplicacions transhumanes i cyborghumanes. En definitiva, els reptes són enormes i cada dia apareixen descobriments i possibilitats impensables fins fa molt poc.

Per això a l’associació filosòfica Liceu Maragall hem considerat de la màxima importància i actualitat tornar a repensar -atenent als desenvolupaments científics i les condicions socio-laborals contemporanis- “La condició psíquica humana” pel curs 2019-20 en col.laboració amb l’Ateneu Barcelonès

La primera conferència la pronunciarà el professor de filosofia Domingo Cabezas sobre "Jo, identitat i supervivència" el dissabte 21-9.2019 a la sala Mercè Rodoreda (503) d'11 a 13 hores. S'hi farà un repàs als principals problemes a l'hora de definir la identitat personal. Encara que el problema es plantejà en la filosofia moderna és molt estudiada en la filosofia contemporània com per exemple B. Willians, D. Chalmers i D. Parfit entre d'altres.


No comments: