Gonçal Mayos PUBLICATIONS

Gonçal Mayos PUBLICATIONS

ht tp://orcid.org/0000-0001-9017-6816 : BOOKS , BOOK CHAPTERS , JOURNAL PUBLICATIONS, PRESS, Editor, Other translations, Philosophy Dicti...

Sep 19, 2023

Davant la tecnociència, què li queda a la filosofia?

Davant la tecnociència, què li queda a la filosofia?

Pels grecs clàssics, la filosofia era l'única episteme o ciència. Era el saber o la paraula (logos) que diu la veritat. Durant l’Edat mitjana cristiana, però, la filosofia va passar a ser subordinada a la teologia, la qual afirmava que disposava d'una ‘veritat’ superior. A través de moltes lluites i conflictes, la filosofia va aconseguir en el Renaixement i, sobretot, en l’era moderna tornar a recuperar el tro epistèmic grec. 

No obstant això, la filosofia ja no tornà a ser l'única episteme, ni va dominar de la mateixa forma indiscutible i tranquil.lament indiscutida perquè, durant l’anomenada ‘revolució científica’, la filosofia havia engendrat una ‘filla’: la ciència físico-matemàtica de Galileu i Newton. Per això aquesta s’anomenava ‘nova ciència’ en contraposició a la ‘vella ciència’ que era la filosofia des de Grècia.

A partir d’aquí, hi ha dues epistemes, sovint aliades però també en competència. Filosofia i nova ciència passen doncs a compartir, superposar-se i disputar-se moltes qüestions epistèmiques. De nou, l’àmbit de la veritat passa a estar en disputa, cosa que obliga a plantejar durant els segles de la modernitat molts complexos debats i qüestions, que encara són oberts avui. 

Ens referim, per exemple: Quin saber ocupa el cim del sistema i és la font més autèntica de la veritat? La filosofia, la 'nova ciència', les posteriors ciències especialitzades o el poder tecnocientífic i industrial? La veritat continua pertanyent a la filosofia? O ja no? Ha passat a pertanyer tan sols a les tecnociències? Hi ha diversos tipus de 'veritat' o tota una gradació de sabers veritatius?  

Quin és el millor model d'episteme o, al menys, de filosofia? La pràxico-contemplativa greco-llatina, la metafísica, una filosofia renovada i capaç de fonamentar radicalment les ciències especialitzades, o un pensament crític i ja postmetafísic? Quin tipus de filosofia és hegemònica durant la modernitat? Quin tipus cal reivindicar i quin es mostra més valuós en la crisi filosòfica actual?  

També cal preguntar-se com canvia la relació amb la filosofía quan el model de ciència 'positivista' és una física matemàtica bàsicament teòrica?, quan l'experimentació i el domini són els seus aspectes més importants? o quan hi ha una munió de tecnociències industrials hiperespecialitzades i, aparentment, sense res en comú? 

Quina és la relació de la filosofia moderna amb els sabers humanístics, amb les anomenades ciències humanes, amb les socials o amb les ciéncies físiques? A partir de la postmodernitat, la filosofia és més aviat un saber humanístic, una ciència humana o ha d'aspirar a ser una ciència social? Ha de recuperar el seu paper de ciència per antonomàsia o de metafísica fonamental? O més aviat és més propera a la literatura o, inclús, és un saber poétic i quasi artístic? 

Analitzarem aquestes qüestions que són claus i evolucionen conflictivament. Estudiarem els períodes, moviments i les característiques de l’era moderna a partir de les qüestions mencionades. Veurem com la filosofia evoluciona i fa front als conflictes i debats mencionats. Mostrarem que, de l'una banda, romanen les velles qüestions perennes; però que també -de l'altra banda- ha patit i pateix transformacions molt profundes i complexes refundacions. 

També apuntarem la vinculació de la filosofia amb fets de gran profunditat com per exemple: la creació d’un sistema-món connectat i globalitzat; la colonització i descolonització de les ‘epistemes del sud’ (Dussel, De Sousa Santos…); el desencantament del món; la secularització i mercantilització dels sabers; les revolucions polítiques modernes segons ideologies lliberals o socialistes;  les successives revolucions industrials i la imparable tecnificació de la societat; el paper de les preguntes metafísiques o existencials en la postmodernitat o en la modernitat líquida; etc.

 

PROGRAMA

Brevíssima genealogia i crítica de la filosofia fins l’era moderna

– Filosofia neix com a única episteme. Veritat, logos, aletheia, tejné… a la Grècia clàssica.

– Revelació i fe com a veritat superior. La filosofia com ‘esclava’.

– Recuperació del tro veritatiu en el marc dels estudia humanitatis?

 

La filosofia davant de l’aparició d’un nou model de veritat i d’episteme: la “nova ciència”.

– El debat subjacent en la primera modernitat (segles XVII i XVIII). Distinció entre  Neuzeit / Âge clàssique i Modernität / Modernité.

– Racionalitat matematitzant a la recerca del fonament epistèmic.

– Filosofia del subjecte i de la consciència.

– Quin és el repte filosòfic de la modernitat?

– Desencantament, dessacralització i secularització.

– La filosofia perenne s’ha de refundar?

 

Els ‘temps crítics’ (circa 1789) i la Sattelzeit moderna

Era de les revolucions (Hobsbawm)
Temps crítics o Sattelzeit (Koselleck)?
Gir cap el present-futur, trencament, progrés, Zeitgeist

Segona modernitat (s. XIX): les tecnociències monopolitzen l’epistemologia. Quina veritat li queda a la filosofia?

– Sota l’hegemonia tecnocientífica, què li resta a la filosofia? Quin és el seu paper dins el sistema dels sabers? Li cal refundar-se?

– Lluita entre racionalitat dialèctica i positivista. Irracionalisme o racionalitat ampliada? Filosofies de la sospita o la filosofia ha esdevingut sospitosa?

– Com és un pensar postmetafísic i postfundacional? Gir historicista, lingüístic, cultural i desconstructiu.

– Filosofia pel present i del present. Retorn a la macrofilosofia clàssica?


Frente a la tecnociencia, ¿qué le queda a la filosofía?

Para los griegos clásicos, la filosofía era la única episteme o ciencia. Era el saber o la palabra (logos) que dice la verdad. Sin embargo, durante la Edad Media cristiana la filosofía pasó a estar subordinada a la teología, la cual afirmaba que disponía de una 'verdad' superior. En el Renacimiento y, sobre todo, en la Modernidad, la filosofía logró recuperar el trono epistémico griego a través de muchas luchas y conflictos.

Sin embargo, la filosofía ya no volvió a ser la única episteme, ni dominó de la misma forma indiscutible y tranquilamente indiscutida porque, durante la llamada 'revolución científica', la filosofía había engendrado una 'hija': la ciencia físico-matemática de Galileo y Newton. Por eso, esta era llamada 'nueva ciencia' en contraposición a la 'vieja ciencia' que era la filosofía desde Grecia.

A partir de ahí, existen dos epistemes, a menudo aliadas pero también en competencia. Filosofía y nueva ciencia pasan pues a compartir, superponerse y disputarse muchas cuestiones epistémicas. De nuevo, el ámbito de la verdad pasa a estar en disputa, lo que obliga a plantear durante los siglos de la Modernidad muchos complejos debates y cuestiones, que todavía están abiertos hoy.

Nos referimos, por ejemplo: ¿Qué saber ocupa la cima del sistema y es la fuente más auténtica de la verdad? ¿La filosofía, la 'nueva ciencia', las posteriores ciencias especializadas o el poder tecnocientífico e industrial? ¿La verdad sigue perteneciendo sobre todo a la filosofía? ¿O ya no, o quizás tan sólo de una forma subordinada? ¿La verdad ha pasado a ser patrimonio sobre todo de las tecnociencias? ¿Existen varios tipos de 'verdad' o, incluso, hay toda una gradación de saberes veritativos?

¿Cuál es el mejor modelo de episteme o, al menos, de filosofía? ¿La práctica-contemplativa greco-latina, la metafísica, una filosofía renovada y capaz de fundamentar radicalmente las ciencias especializadas, o un pensamiento crítico y ya postmetafísico? ¿Qué tipo de filosofía es hegemónica durante la modernidad? ¿Qué tipo es necesario reivindicar y cuál se muestra más valioso en la crisis filosófica actual?

También cabe preguntarse: ¿cómo cambia la relación con la filosofía cuando el modelo de ciencia 'positivista' es una física matemática básicamente teórica?, ¿cuándo la experimentación y el dominio son los aspectos más importantes? o ¿cuándo hay una muchedumbre de tecnociencias industriales hiperespecializadas, con muy poco en común y que son muy difícil de hacer dialogar entre sí? 

¿Cuál es la relación de la filosofía moderna con los saberes humanísticos, con las llamadas ciencias humanas, con las sociales o con las ciencias físicas? A partir de la posmodernidad, ¿la filosofía es más bien un saber humanístico, una ciencia humana o debe aspirar a ser una ciencia social? ¿Debe recuperar su papel de ciencia por antonomasia o de metafísica fundamental? ¿O más bien se acerca a la literatura o, incluso, deviene un saber poético y casi artístico? 

Analizaremos estas cuestiones que son claves y evolucionan conflictivamente. Estudiaremos los períodos, movimientos y las características de la era moderna a partir de las preguntas mencionadas. Veremos cómo la filosofía evoluciona y hace frente a muy distintos conflictos y debates. Mostraremos que, por un lado, permanecen las viejas cuestiones perennes; pero que también -por otra parte- la filosofía ha sufrido y sufre transformaciones muy profundas, que la obligan a complejos intentos de refundación. 

También apuntaremos la vinculación de la filosofía con hechos de gran profundidad como: la creación de un sistema-mundo conectado y globalizado; la colonización y descolonización de las 'epistemas del sur' (Dussel, De Sousa Santos…); el desencanto del mundo; la secularización y mercantilización de los saberes; las revoluciones políticas modernas según ideologías liberales o socialistas; las sucesivas revoluciones industriales y la imparable tecnificación de la sociedad; el papel de las preguntas metafísicas o existenciales en la posmodernidad o en la modernidad líquida; etc.

 

PROGRAMA

Brevísima genealogía y crítica de la filosofía antes de la era moderna

– Filosofía nace como la única episteme. Verdad, logos, aletheia, tejné… en la Grecia clásica.

– Revelación y fe como verdad superior. La filosofía como ‘esclava’.

– ¿Recuperación del trono veritativo en el marco de los estudia humanitatis?

 

La filosofía ante la aparición de un nuevo modelo de verdad y de episteme: la “nueva ciencia”.

– El debate subyacente en la primera modernidad (siglos XVII y XVIII). Distinción entre Neuzeit / Âge clásico y Modernität / Modernité.

– Racionalidad matematizante en busca del fundamento epistémico.

– Filosofía del sujeto y de la conciencia.

– ¿Cuál es el reto filosófico de la modernidad?

– Desencanto, desacralización y secularización.

– ¿La filosofía perenne debe refundarse?

 

Los ‘tiempos críticos’ (circa 1789) y la Sattelzeit moderna

– Era de las revoluciones (Hobsbawm)

– ¿Tiempos críticos o Sattelzeit (Koselleck)?

– Giro hacia el presente-futuro, rotura, progreso, Zeitgeist

 

Segunda modernidad (s. XIX): las tecnociencias monopolizan la epistemología. ¿Qué verdad le queda a la filosofía?

– Bajo la hegemonía tecnocientífica, ¿qué le resta a la filosofía? ¿Cuál es su papel en el sistema de los saberes? ¿Va a tener que refundarse?

– Lucha entre racionalidad dialéctica y positivista. ¿Irracionalismo o racionalidad ampliada? ¿Filosofías de la sospecha o la filosofía se ha convertido en sospechosa?

– ¿Cómo es un pensar postmetafísico y postfundacional? Giro historicista, lingüístico, cultural y deconstructivo.

– Filosofía por el presente y del presente. ¿Regreso a la macrofilosofía clásica?

 

 

Bibliografia

A més de la bibliografia recollida, el professor n’anirà especificant altres obres al llarg de curs. També poden ser útils els vídeos de G. Mayos: 

https://www.youtube.com/watch?v=nZywl9gzSRA&t=99s

https://www.youtube.com/watch?v=5ajw2azuXEo&t=81s

https://www.youtube.com/watch?v=33O_zEoLJy8&t=66s

també els materials dins del bloc http://goncalmayossolsona.blogspot.com/ i web universitària http://www.ub.edu/histofilosofia/gmayos_old/index.html .

BAUMAN, Zygmunt, (2005), Modernidad líquida, Fondo de Cultura Económica: Argentina.

BLANNING, T. C. W. (2002) El siglo XIX. Europa 1789-1914, Barcelona: Crítica, (2000).

BOHM. D. (1997). Sobre el diálogo. Barcelona: Kairós.

COLLINS, Randall. (2005) La Sociología de las filosofías. Una teoría global del cambio intelectual, Barcelona, Editorial Hacer.

ELIAS, Norbert (1987) El proceso de la civilización. Investigaciones sociogenéticas y psicogenéticas, México, FCE.

FOUCAULT, Michel (1993) Las palabras y las cosas, Madrid: Siglo XXI.

FOUCAULT. Michel (2004). Discurso y verdad en la antigua Grecia. Barcelona: Paidós.

GELLNER, Ernst (1994) El arado, la espada y el libro. La estructura de la historia humana, Barcelona: Península.

HABERMAS, Jürgen El discurso filosófico de la modernidad, Madrid: Taurus, 1989.

HADOT, Pierre (2002) La philosophie comme manière de vivre. París: Albin Michel.

KOSELLECK, Reinhart (1993) Futuro pasado. Para una semántica de los tiempos históricos, Barcelona: Paidós.

KOSELLECK, Reinhart (2007) Crítica y crisis: un estudio sobre la patogénesis del mundo burgués, Madrid: Trotta.

JASPERS, Karl (1965) Origen y meta de la historia. Madrid: Revista de Occidente.

LYOTARD, Jean-François (1984) La condición postmoderna. Informe sobre el saber, Madrid: Teorema.

MAYOS, Gonçal i BREY, Toni BREY, A. (eds.) (2011) La sociedad de la ignorancia, (amb Joan Campàs, Daniel Innerarity, Ferran Ruiz Tarragó y Marina Subirats), Barcelona, Península, 2011.

MAYOS, Gonçal (2004) “Revoluciones filosóficas en años críticos” en Revista de Occidente, Madrid, nº. 282, noviembre 2004, pp.36-57.

MAYOS, Gonçal (2006) “Raó “de ferro” i neohumanisme. Una anàlisi macrofilosòfica” a Del humanismo al humanitarismo, José Manuel Bermudo (ed.), González, A., Mayos, G., Sáez Mateu, F., Curco, F., Fortanet, J., Sara, N., Patrici, N., Pla, Ll., Pradas, J., Moreno, E., Zùccolo, L., Barcelona: Horsori, pp. 45-62.

MAYOS, Gonçal (2005) “Modernidad y racionalidad. Razón geométrica versus razón dialéctica” a Convivium, Barcelona, núm. 28, pp. 47-72.

MEILLASSOUX, Quentin (2006). Après la finitude. Essai sur la nécessité de la contingence, Paris: Seuil.

ROSSI, Paolo El nacimiento de la ciencia moderna en Europa, Barcelona, Crítica, 1998.

SHAPIN, Steven La revolución científica. Una interpretación alternativa, Barcelona, Paidós, 2000.

SLOTERDIJK, Peter (2009) Du mußt dein Leben ändern. Über Anthropotechnik (traducción en Pre-Textos).

HORES LECTIVES

30 hores


DIA I HORES:

Dimarts d'11.30 a 13.30 hores 

CALENDARI:

Setembre: 19 i 26
Octubre: 3, 10, 17, 24 i 31
Novembre: 7, 14, 21 i 28
Desembre: 5, 12 i 19
Gener:  9


LLOC:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona

IDIOMA:

Català

PONENT:

Gonçal Mayos: professor titular UB i professor-tutor UNED Senior Barcelona

INSCRIPCIÓ I MÉS INFORMACIÓ EN EL CENTRE:

UNED Barcelona
Avinguda Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona

 

No comments: