Gonçal Mayos PUBLICATIONS

Gonçal Mayos PUBLICATIONS

ht tp://orcid.org/0000-0001-9017-6816 : BOOKS , BOOK CHAPTERS , JOURNAL PUBLICATIONS, PRESS, Editor, Other translations, Philosophy Dicti...

Dec 20, 2012

QUÈ VA PASSAR EL 1983?


Alguna cosa nova i interessant degué passar, per a què coincidís la publicació el mateix any de 1983 de les primeres edicions de tres obres molt properes i tan influents com polèmiques. Em refereixo a Imagined Communities de Benedict R. Anderson (1936-2015), The Invention of Tradition de Eric J.E. Hobsbawm (tristament mort fa poc) i Terence O. Ranger, i Nations and Nationalism d’Ernest A. Gellner.





Sens dubte, aquestes tres obres van provocar un enorme debat i escàndol, a més de renovar les anàlisis i perspectives sobre els Estats-nació, les nacions i el nacionalisme. Primer se'n va destacar la no objectivitat i que són resultat d'una construcció real i simbòlica. Arguments que molt aviat -a més- es van estendre i aplicar a pràcticament totes les grans institucions socials. 


Per a mi, les mencionades obres s'inscriuen i pràcticament inauguren el "Gir Cultural" tant important des de finals del XX fins ara mateix (i al que GIRCHE li acaba de dedicar dos col.loquis internacionals). Cap aquí anava una de les meves preguntes a l'excel.lent ponència del Dr. Enric Castelló (URV) en el I Simposi Internacional 'Imaginaris Nacionals Moderns (ss. XVIII-XXI) a la UDL i organitzat pel Dr. Joaquim Capdevila. Personalment hi vaig exposar una ponència el títol definitiu de la qual és "Metamorfosi contemporània de l’imaginari (i realitat) de l’Estat-nació" i vaig coincidir especialment amb els plantejaments del Dr. Joan Ramon Rodríguez-Amat (U Viena).

Els assistents vam estar d'acord de la rellevància de la qüestió, encara que vam deixar per més endavant treure'n totes les conseqüències, implicacions i hipòtesis. És una problemàtica molt complexa, màximament si com va apuntar la Dra. Christiane Stallaert (UC Lovaina), el 1983 també va ser un any important per al rellançament dels estudis sobre la memòria i en 1984 es publica el primer volum de Les Lieux de mémoire -La République- dirigit per Pierre Nora.

No comments: