Gonçal Mayos PUBLICATIONS

Gonçal Mayos PUBLICATIONS

ht tp://orcid.org/0000-0001-9017-6816 : BOOKS , BOOK CHAPTERS , JOURNAL PUBLICATIONS, PRESS, Editor, Other translations, Philosophy Dicti...

Apr 21, 2018

CURSOS OBERTS DE FILOSOFIA

CURSOS OBERTS DE FILOSOFIA. Programa Juny – Juliol 2018. Els Cursos Oberts de Filosofia són un projecte de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona. Neixen amb l’objectiu d’oferir assignatures de contingut filosòfic que puguin interessar tant als especialistes com al públic en general.

 Gonçal Mayos "Algunes pel·lícules i novel·les per a una filosofia del present 1945-2017 (o gairebé)" (dimarts 19 i 26 de juny i 3, 10 i 17 de juliol de 18:00h a 20:00h).
Presentarem i comentarem molt conegudes pel·lícules i novel·les que exemplifiquen períodes i esdeveniments emblemàtics entre el final de la 2a Guerra Mundial i l’actualitat. Ens ajudaran a reflexionar i construir entre tots una filosofia de la nostra època (els darrers 73 anys).

Antonio Gómez

“Para comprender el populismo”

Dates: els dijous 14, 21 i 28 de juny i 5 i 7 de juliol
‘Populismo’ ha sido considerada la palabra del año 2017 para la Fundéu BBVA. En el último tiempo proliferan numerosos análisis que tratan de explicar el surgimiento de fuerzas políticas, la eclosión de líderes “anti-establishment” o el desarrollo de medidas económicas “proteccionistas” desde el concepto ‘populismo’. Con frecuencia, ‘populismo’ se ha convertido en un cajón de sastre, ha sido objeto de un ensanchamiento semántico tal que no deja ver su potencia y solo acrecienta su ambigüedad. Este curso es un intento de soslayar las simplificaciones mediáticas que ha sufrido el concepto, una invitación a acercarnos a la figura del pensador argentino E. Laclau, a sus análisis sobre la hegemonía y el populismo como punto de partida para debatir sobre el surgimiento de nuevos sujetos políticos desde una perspectiva transnacional, en España, Francia o EE.UU.

 

Carles José Mestre

“Independentisme: una aproximació des de la Filosofia Política”

Dates: els dijous 14, 21 i 28 de juny i 5 i 7 de juliol
 
Hom voldrà aprofundir en la problemàtica conceptual i pràctica de l'independentisme des d'una perspectiva filosòfica, és a dir, relativa als principis. Se cercarà "veure-hi més clar" quant a una qüestió notablement controvertida, mirant d'evitar servituds ideològiques. Per tot plegat, nocions com la de subjecte polític, democràcia i llei, rebran una atenció prioritària. 

Andreu Grau
"Vida quotidiana, filosofia i teologia a l'edat mitjana"
Dates: els dimarts 12, 19 i 26 de juny i 3 i 10 de juliol
 
En primer lloc, exposarem els factors socials i econòmics més destacats de l'edat mitjana i mirarem com afecten en la comprensió del món i de Déu. Després, analitzarem l'impacte de les idees filosòfiques i teològiques en els diversos estaments socials.

Núria Sara Miras

"Joc i filosofia"

Dates: els dimecres 20 i 27 de juny i 4 i 11 de juliol

El joc pot semblar el contrari de la seriositat filosòfica. Però si parem atenció, veurem que la filosofia, com la vida, té molt en comú amb el joc i que el joc ens pot ajudar a filosofar. Estudiarem alguns dels usos filosòfics més importants del joc en el món modern: la teoria de jocs, els jocs filosòfics, els jocs d'atzar, l'aprenentatge a través del joc, jocs de rol i ficcions en el teatre del món.
 
Marcel Cano
Dates: els dilluns 11, 18 i 25 de juny i 2 i 9 de juliol

“Intel·ligència artificial: una perspectiva ètica, filosòfica i política”

 
La quarta revolució industrial està a les portes. Les aportacions de la intel·ligència artificial a les nostres vides ja comencen a ser nombroses, tot i que encara estem a les portes de la gran transformació que ens promet. Reflexionarem, des de la filosofia, l’ètica i la política, sobre si aquests possibles canvis ens condueixen cap a un món millor o bé ens arrosseguen cap a un abisme desconegut.
 
Programa Setembre – Octubre 2018
 

Iñigo Gonzalez

Dates: els dijous 20 i 27 de setembre i 4, 11 i 18 d’octubre

"Justicia y democracia en un mundo globalizado".

 
El curso analizará diversas cuestiones políticas globales de actualidad, como el cambio climático, la secesión, la desobediencia civil, la renta básica o la democracia global, empleando para ello las principales teorías filosóficas contemporáneas de la justicia y la democracia. Cada sesión estará dedicada a un tema y dividida en dos partes: una parte teórica, en la que se presentarán las principales teorías filosóficas sobre el tema a tratar, y una parte práctica, en la que se abrirá un debate entre todos los asistentes.

Margarita Mauri
Dates: els dijous 13, 20 i 27 de setembre i 4 i 11 d’octubre

“Els conceptes ètics a través de la seva representació en les arts visuals”

El curs té com a finalitat mostrar de quina manera els conceptes que s’empren en l’Ètica ( bé, veritat, virtut, vici, justícia...) són representats per les arts visuals emprant els colors, les figures i els objectes per materialitzar allò que és abstracte. 

Romina Zuppone

Dates: el dilluns 17 de setembre i 1, 8, 15 i 22 d’octubre


Assajos clínics: evidència i valor social de la investigació biomèdica”
 En aquest curs reflexionarem sobre les ciències biomèdiques des d’una perspectiva filosòfica. En particular, ens preguntarem pels assajos clínics i el seu valor social. Quins medicaments es posen a prova, quan i per què? Podem, com a ciutadans, contribuir al desenvolupament d’una industria farmacèutica més justa i adient per a nosaltres?  
 
Montserrat Crespin
Dates: el dimecres 19 i 26 de setembre i 3, 10 i 17 d’octubre

“Pensar con y contra las imágenes y los discursos: mirada, visualidad y poder”.

 
El curso propone un trayecto filosófico que busca dotar de herramientas para analizar las funciones ideológicas de algunos fenómenos contemporáneos de producción cultural y comunicativa. A partir de un acercamiento filosófico plural, en voces y tonalidades, se quieren esclarecer aquellas conexiones que perviven -aunque se muestren resignificadas- entre la vida cotidiana, la movilización de la masa social, las traslaciones entre la academia y los medios de comunicación de masas o los mecanismos que mantienen con vida la fascinación -simbólica o encarnada- que sentimos por las figuras del poder. Leyendo y discutiendo conjuntamente diversas propuestas teóricas, se impulsará la tarea de pensar con y contra las imágenes y los discursos, para así prestar atención a lo visual, lo iconográfico y lo discursivo, en un tiempo en el que somos -y nos mostramos- como sujetos reflectantes y expectantes.
 
Norbert Bilbeny
Dates: el dilluns 17 de setembre i 1, 8, 15 i 22 d’octubre

“Parlem de la veritat”

 
Mai no hem deixat de parlar de la veritat. De vegades, la veritat és quelcom vital. Però és una de les idees avui més controvertides de la filosofia. Per això tractarem, en aquest breu curs: de la crisi de la veritat, de les principals idees a l’entorn d’ella des de l’antiguitat, de les actituds davant la veritat, el descrèdit que pateix avui (la “postveritat”, el relativisme...) i també de la importància de la persona com a testimoni de la veritat.

José Díez
Dates: el dimarts 18 i 25 de setembre i 2, 9 i 16 d’octubre

Ciència, pseudociència, paraciencia: ¿hay diferencia?

 
El calificativo "científico" proporciona un lustre de legitimidad a lo que califica, pero ¿en qué consiste? Es común oir que lo diferencia entre ciencia y pseudo o paraciencia consiste en que las pseudociencias "dice cosas raras". Veremos que la ciencia mejor aceptada del momento puede hacer afirmaciones tan o más extrañas que muchas pseudociencias, y que la diferencia no está en el contenido sino en el procedimiento de justificación.

Tots els cursos s’impartiran de 18:00h a 20:00h
 
Preu matrícula: 60 euros per assignatura.
Més informació: Marcel Cano Soler cano@ub.edu
 

2 comments:

Luis Tamiche said...

En este post estaremos viendo algunos puntos que nos ayudarán a reconocer los diversos cursos de superación personal que contienen un alto componente ocultista.
fuente: http://quedecursos.gratis/

Gonçal Mayos Solsona said...

Son cursos académicos, pero sobre temas no tan habituales en la universidad. Son más rompedores y -quizás- un poco más relajados pensados para las épocas preestivales.