Gonçal Mayos PUBLICATIONS

Gonçal Mayos PUBLICATIONS

ht tp://orcid.org/0000-0001-9017-6816 : BOOKS , BOOK CHAPTERS , JOURNAL PUBLICATIONS, PRESS, Editor, Other translations, Philosophy Dicti...

Dec 5, 2023

RAONABILITAT HUMANISTA VERSUS RATIO DE FERRO

 
Racionalitat neohumanista moderna contra raonabilitat humanista
renaixentista
 
La raonabilitat humanista tant decisiva en el Renaixement tenia com a principis -per simplificar- l’antropomorfisme i l’antropocentrisme que han exemplificat Protàgores “l’home és la mesura de totes les coses”[1] i Terenci “sóc home, res del que és humà no m’és indiferent”[2]. És a dir, davant “l’absolutisme teològic” –com deia Blumenberg-, la complexa i dispersa tradició humanista s’autodefinia en la recerca d’una raonabilitat útil i plausible a nivell humà i evitava prioritzar (més que no rebutjava radicalment) qualsevol altra aspiració “superior”. Per això en la tradició humanista la facultat rectora i culminant era una molt complexa barreja d’intel.lecte, saviesa, experiència i caràcter; ens referim a la prudència (la phronesis grega). 

Malgrat la importància que tenia en Aristòtil (per qui té un paper “rector” sovint superior al nous o intel.lecte), la prudencial raonabilitat humanista s’havia engendrat en dialèctica amb la tradició escolàstica, rebutjant tant el recurs a revelacions supra-humanes com a divinitzacions d’autoritats seculars com Aristòtil o Plató. Inclús l’extraordinària devoció per la tradició grecollatina dels humanistes renaixentistes està vinculada a relativitzar, criticar i contrapesar l’absolut predomini de la tradició cristiana medieval.
 
Per això i malgrat molts tòpics, els grans èxits de la tradició humanista renaixentista sorgeixen més de la tasca crítica d’actualització i desmuntatge de la tradició escolàstica (de Dant a Erasme, de Pomponazzi a Montaigne o, més properament, de Sibiuda a Vives), que no de construcció d’una forta i unitària tradició completament alternativa. Malgrat ussa el terme “humanisme”, cal reconèixer que la profunda reconfiguració i reinterpretació de tota la cultura sota l’absolut predomini de l’home és bàsicament posterior al Renaixement. 

És al Neuzeit on l’home cosmològicament descentrat per la revolució copernicana heliocèntrica, recupera el centre gnoseològic des del moment que ho fa dependre tot explícitament del “jo penso” i del subjecte (els quals ostenten la prioritat absoluta). Des d’aquesta perspectiva, la subjectivació moderna sembla moderar o voler esmenar les terribles conseqüències cosmovisionals que té la revolució copernicana per l’antropocentrisme. Amb la el segle i la raó 'de ferro', apareix un neohumanisme (oposat al renaixentista) que sembla tornar a oferir a la humanitat cosmològicament descentrada una nova protectora i tranquil.litzadora “càpsula de ferro”. En la línia del que analitza Foucault a Les mots et les choses,  la ciència "de l'home" sobre la que es cimenta el posterior i hiperbòlicament creixent domini del món no és tant l’humanisme renaixentista com el neohumanisme subjacent a la raó de ferro i la nova tradició científico-tecnològica.
 
Hom podria pensar, però, que en realitat som davant d’una mateixa tradició humanista en mer creixement quantitatiu; per això cal ara que destaquem el profund trencament respecte la prudencial raonabilitat humanista que representa la moderna raó “de ferro” fisicomatemàtica. La nova i fèrria racionalitat sorgida de la “nova ciència” trenca totalment amb quatre grans i estimats aspectes dels studia humanitatis renaixentistes. 

Toulmin (2001:60ss) els sintetitza en l’abandó i exclusió de “cuatro tipos distintos del saber práctico: el oral, el particular, el local y el temporal.” El primer s’exemplifica quan “la retórica [que evidentment era molt vinculada a l’oralitat, al discurs pronunciat efectivament en unes circumstàncies específiques que són de la màxima rellevància] deja paso a la lógica formal”, la qual precisament considera com la seva essencial condició de possibilitat (d’aquí l’èmfasi en la mera “formalitat”) el prescindir totalment del context[3]

Si agafem la primera part del Discurs del mètode, veiem que Descartes fa efectivament aquesta substitució: "Apreciava força l'eloqüència i era un enamorat de la poesia; però pensava que l'una i l'altra eren dons de l'esperit més que no pas fruits de l'estudi. Els qui tenen més capacitat de raonament i saben ordenar millor els seus pensaments per fer-los clars i intel.ligibles poden sempre persuadir millor de les seves propostes, encara que no parlin sinó baix bretó i no hagin après mai retòrica."[4] Com ja hem apuntat, la “raó de ferro” necessitava un discurs i una certesa que no depengués de l’habilitat retòrica dels disputants, sinó que arrelés en una evidència més sòlida in res, en la forma lògica descontextualitzada dels arguments, interpretada com la font del rigor metodològic i, per tant, com l’autèntica garantia de la veritat del contingut.
 

En segon lloc, “el examen exhaustivo de `casos prácticos particulares’ quedó descartado de la ética por definición: la filosofía moral moderna no se interesaría ya por `estudios de casos’ concretos o discriminaciones morales concretas, sino por los principios generales y globales de la teoría ética. En una palabra, que los casos concretos dejaron paso a los principios generales.[5] El partir de l’estudi de casos, que ja fou un dels punts divergents d’Aristòtil respecte Plató, comença a ser qüestionat en la tradició racionalista inclús en el camp del dret, on és creixentment diferit per la sistemàtica reconstrucció racional del “dret natural”. 

Certament Descartes, en el seu repàs sistemàtic als sabers de l’època, no es mostra massa interessat en el tradicional “estudi de casos” ni tampoc massa tolerant respecte a la diversitat que s’hi percep: "els escrits dels antics pagans que tractaven dels costums, els comparava amb palaus superbs i magnífics, però construïts només sobre sorra i fang. Enlairen molt amunt les virtuts i les fan semblar més estimables que totes les coses del món; però no ensenyen prou a conèixer-les, i sovint allò que ells designen amb un nom tan bonic no és sinó insensibilitat, orgull, desesperació i parricidi."[6] 

Certament la raó de ferro, especialment en la seva tradició continental, ja no podia (ni volia[7]) concebre aquesta atenció als casos específics ni partir d’ells en la construcció del dret a partir de la juris-prudència[8] (com es va tendir a fer en canvi i significativament en la tradició moderna anglosaxona).
 
En tercer lloc, es produeix un creixent oblit de l’etnografia, geografia i història, ja que “la diversidad concreta dejó paso a axiomas abstractos”, perquè “Las exigencias de la {nueva} racionalidad hacían que la filosofía tuviera que buscar ideas y principios abstractos y generales, capaces de englobar e iluminar los casos particulares.”[9] Ja hem vist que l’interès per la diversitat antropològica humana no era el principal en Descartes, el qual compara l’estudi de les llengües, de la història “i les seves faules” a viatjar. A més avisa que "quan un dedica massa temps a viatjar, acaba essent foraster al seu propi país; {…} les faules fan imaginar com a possibles molts esdeveniments que no ho són", de tal manera que acaba rebutjant “fins les històries més fidels” imputant-los-hi una similar capacitat per a fer perdre el senderi que els llibres de cavalleries a Don Quixot. Aquesta associació no és arbitrària car Descartes (1999:82) diu explícitament que "els qui regeixen els seus costums pels exemples que en treuen [¡de "fins les històries més fidels"!] s'exposin a caure en les extravagàncies dels paladins de les nostres novel.les i a concebre projectes que depassen les seves forces.“
 
I finalment, també serà arraconat el que per als “eruditos del siglo XVI, [era] el modelo del `quehacer racional’ [que] no era la ciencia [matemática] sino el derecho”. Aquest darrer per a ser aplicat reclama una atenció a les circumstàncies, la temporalitat i la “racionalitat pràctica”, mentre que “A partir de la época de Descartes[10], la atención se centra en principios atemporales que rigen para todas las épocas por igual, de manera que lo transitorio deja paso a lo permanente (...) en aras de una concepción teórica de la filosofía.”[11] 

Recordem que la manca de permanència, d’acord en els principis i de sòlida acumulació dels coneixements és la base de la tremenda crítica cartesiana a la filosofia anterior, ja que "no s'hi troba res de què no es disputi i que, per consegüent, no sigui dubtós”[12]. Aquesta contraposició amb la prudencial raonabilitat de l’humanisme renaixentista és essencial a la nova i fèrria raó matematitzant del neohumanisme modern. I no és només en Descartes. 

També és clarament present en un altre dels textos fundadors de la filosofia natural moderna: el Saggiatore de Galileu de 1623. Si llegim una mica abans del famós fragment[13], veurem la clara contraposició al saber humanístic[14] que ens aparta literalment del món: ‘es pensa que la filosofia és com les novel.les, producte de la fantasia d’un home, com per exemple la Ilíada o l’Orlando furiós[15], on el menys important és que el que s’hi narra segui cert. Les coses no són així. La filosofia és escrita en aquest immens llibre que se’ns ofereix sempre obert davant els nostres ulls, vull dir l’univers, hom no pot comprendre’l però si no s’hi aplica en primer lloc a comprendre la llengua[16] i a conèixer els caràcters amb què és escrit. És escrit en llengua matemàtica i els seus caràcters són triangles, cercles i altres figures geomètriques, sense el mitjà de les quals és humanament[17] impossible de comprendre’n un mot. Sense elles, es tracta d’un errar[18] va en un laberint obscur.’
 
Com veiem, astutament, la nova raó moderna identifica la prudencial raonabilitat humanista amb el mer saber erudit, retòric, llibresc, verbalista, circumstancial i incapaç de rigorosa acumulació i sistematitzitat. L’acusa doncs (usant una expressió nietzscheana) de ser un coneixement humà, massa humà; massa identificat i depenent de la falibilitat o les limitacions humanes. Per tant el considera un coneixement i una raonabilitat incapaços de ser un contrapès eficaç a les terribles exigències del “segle de ferro” i inadequats per a les ambicions futures del projecte modern. 

Per això, la nova raó moderna sorgirà bàsicament de la nova ciència física matemàtica i cercarà un coneixement ja no fet de paraules sinó de figures geomètriques i xifres, en tant que signes transparentadors de l’ontologia i del món natural. Però, a més, exclourà contundentment tota altra alternativa, especialment la humanista renaixentista, astutament identificada amb la bogeria “quixotesca” i a “l’errar en un laberint obscur”.


[1] El professor Evelio Moreno ens va recordar que Protàgores hi afegia en Sobre la veritat: “de les [coses] que són en tant que són i de les que no són en tant que no són”. Però aquest afegit no canvia la nostra interpretació del principi de Protàgores, al contrari creiem que li dóna més força ja que sembla indicar que, inclús, en l’error (en les coses que no són i en tant que no són) la mesura humana és l’essencial i que mai no s’ha de perdre de vista. És a dir, en aquesta tradició humanista la interpretació errònia de l’home conserva un valor de vivència “irrebasable” (en la línia del que actualment afirma Karl-Otto Apel sobre certs implícits del llenguatge i del discurs) i de dada bàsica que no queda eliminada per cap veritat “eterna” o més “universal”.
[2] Félix Duque (Contra el humanismo, Madrid, Abada, 2003) recorda l’origen anterior d’aquesta expressió.
[3] Significativament, aquest aspecte i algun altre dels que analitzem, ja havien estat claus en la lluita que duen a terme Sòcrates i Plató en contra de la sofística. Així ho apunta Bruno Latour (La esperanza de Pandora. Ensayos sobre la realidad de los estudios de la ciencia, Barcelona, Gedisa, 2001:258ss) especialment en els capítols “La invención de las guerras de la ciencia. El pacto de Sócrates i Calicles” i “Una política liberada de la ciencia”.
[4] R. Descartes Discurs del mètode, Barcelona, Edicions 62, 1999:82.
[5] Toulmin 2001:62.
[6] Descartes, 1999:83.
[7] Creiem que hi predominava més la por a caure en el relativisme que no l’esperança d’un més gran respecte per la tolerància.
[8] Cal notar en aquest mot la referència a la facultat superior de l’humanisme clàssic i renaixentista.
[9] Toulmin 2001:63s i també 2001:117ss.
[10] Des d’aquesta perspectiva podem interpretar la “investigació pura” amb què identifica Descartes la filosofia, vegeu per exemple Bernard Williams Descartes: El proyecto de la investigación pura, Madrid, Cátedra, 1996.
[11] Toulmin, 2001:64ss.
[12] Descartes, 1999:84.
[13] La traducció és nostra.
[14] Significativament i com en Descartes, també en Galileu les crítiques són sovint més directes i contundents als studia humanitatis i la seva raonabilitat, que no a l’escolàstica.
[15] Un altre famós exemple de pèrdua del senderi com Don Quixot.
[16] Ja no en llenguatge natural ni les llengües parlades.
[17] No és una expressió accidental, ja que serveix per a desmarcar-se explícitament de la revelació i de tota possibilitat suprahumana. Per tant som clarament dins d’una perspectiva en principi antropocentrista, en un neohumanisme.
[18] També hi ha la referència al mètode, a l’experiència disciplinada i dirigida fèrriament per la nova raó matematitzant.


A partir de l’article ‘Raó "de ferro" i neohumanisme. Una anàlisi macrofilosòfica’ de G. Mayos in Del humanismo al humanitarismo, José Manuel Bermudo (ed.), González, A., Mayos, G., Sáez Mateu, F., Curco, F., Fortanet, J., Sara, N., Patrici, N., Pla, Ll., Pradas, J., Moreno, E., Zùccolo, L., Barcelona: Horsori Editorial, 2006, pp. 45-62. Vegeu-ne els posts: - - RAÓ DE FERRO, DON QUIJOTE I L'ESPERIT DEL CAPITALISME -  CONTEXT MACROFILOSÒFIC DE LA RAÓ DE FERRO -  RAÓ DE FERRO CONTRA RAONABILITAT HUMANISTA -  RAÓ DE FERRO I CERTESA SUPRAVITAL -  SEGURETAT, CERTESA, DESCRALITZACIÓ, INSTRUMENTALITAT I PRODUCTIVITAT A PARTIR DE LA RAÓ DE FERRO



No comments: